Кои са чертите на идеалния характер

Да слушате себе си или да бъдете съгласни с групата

17 септември 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Психолози от Калифорнийския университет забодоха пръст и посочиха кои са чертите на идеалния характер, а резултатите им бяха публикувани в списанието The Cut.
Идеята била да се определят кои са качествата на човек с идеален характер в наше време, и за целта е проведена анкета. В резултат е сформиран комплекс от психологични особености на характера, който ние бихме нарекли идеален. Учените характеризират евентуалния му притежател като "здрава личност".
В събеседването респондентите са психолози, както и студенти от факултет по психология. На изпитаните е предложен тест за 30 личностни черти на характера, които са били длъжни да подредят по приоритет. Така учените са искали да изяснят какъв характер според тях би бил идеален.
"За идеалния характер са необходими три качества: открито изразяване на чувствата, позитивност и праволинейност", твърдят авторите на проекта. Като цяло, по думите им, за психологически здравата личност е характерно да изразява емоции, честност, топлина, дружелюбие, увереност в себе си, непосредственост, както и устойчивост на стрес. 

Учените смятат, че характерът на човека може да влияе върху здравето чу. Научните данни свидетелстват за това, че хората, които в младостта си са проявявали самодисциплина и организираност, имат в бъдеще по-добра физическа форма, а любопитните личности притежават по-голям коефициент на интелигентност.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа