Международна конференция очерта насоки за прекратяване на телесното наказание над деца

Какви са изводите

14 ноември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Международна конференция, в която се включиха над 50 представители на граждански организации и институции от България, Португалия, Исландия и Кипър очерта насоки за прекратяване на телесното наказание на деца в Европа. Събитието се състоя във Френския институт в България и представи основните изводи от проекта "Да отворим нова страница в разбирането за телесното наказание", който се изпълнява от Фондация „П.У.Л.С.“, Перник в партньорство с Национална мрежа за децата, EVRIS – Исландия, UMAR – Португалия и Hope for Children – Кипър с финансовата подкрепа на Програмата за правата, равенството и гражданството на Европейския съюз.

Представителите на четирите държави, участници в проекта, обсъдиха и акцентираха върху негативните последици от телесното наказание за децата и обществото и тенденциите в световен мащаб то да бъде все по-слабо предпочитана практика, въпреки, все още широкото му приложение в държави със силно патриархален модел на възпитание, като България, Кипър и Португалия. Над 2/3 от родителите в България са употребявали телесно наказание над децата си, а за близо четвърт това е системна практика, сочи проучване на агенция „Ноема“ и Национална мрежа за децата.

Част от проблема е намаляващото време за общуване между родители и деца, което се очертава като тенденция в резултатите от проучването. При липса на общуване, липсва и разбиране на действията на децата от родителите, което често е предпоставка за телесно наказание.
В българското законодателство няма ясна дефиниция на телесното накзание над деца, няма и съответна на деянието наказателна санкция. Необходимо е Парламентът да започне да обсъжда дейности за премахване на телесното наказание на деца, поясни Марияна Евтимова от Фондация „П.У.Л.С.“ „Зад шамара стои много слабост, много безсилие, много тревожност. Между възрастните, ако някой удари шамар на друг, това ще бъде последвано от някаква форма на наказателно преследване. Но ако удариш шамар на дете, това остава безнаказано. Удрянето на шамар на дете се приема като право на родителя“, каза още Евтимова. Насилието съществува и тогава, когато човек не осзънава, че това се случва с него. До такава степен насилието се е наложило в семейството, че децата не са чувствителни към него – не са чувствителни нито когато е насочено към тях, нито когато е насочено към другарчетата, обясни тя.

Като основни насоки за преодоляване на телесното наказание над деца участниците в конференцията очертаха въвеждането на законодателни дефиниции и забрани за телесно наказание, промяна в обществените нагласи, насърчаване и подкрепа за позитивно родителство и позитивни методи за възпитание и обучение сред учителите, както и изграждане на работещи платформи за сътрудничество между учители и родители.

 

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.