На непълнолетните британци им забраняват да лайкват постове

Според новите правила Facebook и Instagram ще трябва да изключат и функцията за следене

17 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Лица, които не са навършили 18 години, във Великобритания ще бъдат лишени от възможността да „лайкват“ публикации във Facebook и Instagram. Въпросната мярка, както съобщава The Times, е с цел защита на децата и подрастващите от пагубното влияние на социалните мрежи.
Новите правила, предназначени за британски и чуждестранни IT-компании, които работят на територията на Обединеното кралство, включват 16 основни положения.

В частност, ръководителите на най-крупните технологични гиганти трябва да предприемат стъпки в посока на това непълнолетните да отделят по-малко време за използването на различни приложения в интернет.
Освен това компаниите следва максимално да ограничат събирането и съхранението на лични данни на британски граждани под 18 г., както и няма да могат да споделят подобен род сведения и да ги използват с комерсиална цел.

Функцията, която следи движението на деца, също трябва да бъде деактивирана по подразбиране. Технологичните гиганти, които нарушат това правило ще получат глоба в размер на 4% от годишния им оборот. В случая с Facebook и Instagram това възлиза на близо $2,2 милиарда.
Според експерти, предприетите мерки могат да доведат до създаването на две версии на сайтовете – за лица под и над 18 г.

Авторите на новите правила настояват за това собствениците на социалните мрежи да използват надеждни начини за проверка на възрастта на ползвателите си. Ако компаниите не могат да демонстрират, че са способни да отличат възрастните от непълнолетните, ще им се наложи да предоставят равна степен конфиденциалност и защита на всички без изключение.

Очаква се новите изисквания да влязат в сила още през тази година. Според специалистите, това може да доведе до оттеглянето на голям брой американски компании от британския пазар, тъй като ще го приемат за неизгоден, или ще закрият достъпа към сайтовете си.

Надя Горанова
 

Коментари
Последни видеа