Наистина ли майката познава най-добре детето си

Таткото е също толкова в час

28 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Оказва се, че, когато в дела за родителски права, в училище или на други места се взема предвид основно преценката на майката относно благосъстоянието на детето за сметка на тази на бащата, може би това не е най-добрата практика. Резултатът е от ново проучване на Центъра за детски изследвания TrygFonden в Аархус.

Изледователите са взели данните от т.нар. CHIPS-тест (Children’s Problem Solving – букв. „решаване на проблеми от деца”), който разглежда лингвистичното и когнитивно ниво на детете, както и психическото му състояние, и са ги сравнили с общата преценка на родителите за поведението на детето и представянето му в училище.

Резултатите от 6000 датски семейства с различна възраст на родителите, различно образование, работа, приходи, психиатрични диагнози и т.н., показват, че бащите са също толкова способни да оценят уменията на детето.

„Това е важно да се има предвид най-малкото при бракоразводни дела, в които в по-голямата част от случаите родителските права се присъждат в полза на майката”, казва Набанита Дата Гупта, един от тримата учени зад изследването.

Проучването показва и че майките, които имат психически проблеми, често подценяват способностите на децата си. Това би изградило у детето по-ниско самочувствие и липса на увереност в собствените му възможности. Друго изследване от Аархус наскоро показа, че децата на родители с ментални заболявания са изложени на по-голяма опасност от самоубийства.

„Много жени, страдащи от следродилна депресия, никога не са били диагностицирани с нея, но менталното им състояние все още оказва влияние върху живота им и върху способността им да оценяват възможностите на децата си. Най-общо казано, нашите резултати сочат, че двамата родители трябва да бъдат смятани за равни в медицински и училищен контекст, когато лекар или учител биха могли да разчитат еднакво добре на оценката и на двамата. Особено в Дания, където бащите обичайно са ангажирани доста в отглеждането на детето”, казва Гупта и добавя:

„Резултатите са валидни, защото субективните оценки на родителите са сравнени с резултатите от теста на децата и с психиатричните диагнози. Разбира се, има много други фактори, които също са важни, но изследването ни е съществен принос към общото разбиране за способностите на родителите да преценяват поведението и качествата на децата си”, завършва тя.

Източник: Science Daily

Коментари
Последни видеа