Най-добрите държави за възпитаване на деца в света

Според изследване на UNICEF

10 октомври 2018 г.

Специалисти подредиха 20 от страните със силни икономики в света, в които децата живеят най-добре, като сравнили качеството им на живот.

На първо място е Дания, където, по мнението на авторите, не се усеща така силно разликата между децата от различни семейства.
Високи нива на детско благополучие са регистрирани също във Финландия, Норвегия и Швейцария. Великобритания отстъпва от другите напреднали държави в графата неравенства между децата и се нарежда на 14 място, в съседство се разполагат Германия, Гърция и Унгария.

Опашкарите са Израел и Турция, където е отчетено най-високото ниво на детско неравенство. Сред критериите, по които специалистите сравнявали качеството на живот на децата, били образование, здравеопазване и храни.
Както показало изследването, в наши дни в повечето страни се наблюдава разлика в нивото на удовлетвореност от живота между децата от бедни и богати семейства. Основният проблем е различният достъп до качествено образование. Различията в използваните храни, което също зависи от възможностите на родителите, води към проблеми със здравето.

Конкретно, децата от семейства с по-ниски доходи не ядат плодове и зеленчуци в количества, необходими за растящия организъм. Освен това тези деца са по-малко активни в заниманията си с физическа култура.

„Трябва да бъдем по-амбициозни заради децата ни, - казват експертите. - Неравенството между тях вреди на развитието им. Повечето от нас имат шанса да живеят по-добре и просто сме задължени да се възползваме.“
„Държавата е длъжна да бъде гарант в обезпечаването правата на децата, - добавят специалистите. - Когато не се справят родителите, трябва да се включват властите. За да сме сигурни, че нито едно дете няма да остане назад, са нужни креативни решения.“
Пълният текст на изследването може да видите тук.

Надя Горанова

Източник: family.rambler.ru
 

Коментари
Последни видеа