Отбелязваме Световния ден на недоносените бебета

1 от 10 бебета идва на бял свят преди срока

17 ноември 2020 г.

Снимка: Guliver  / iStock  

Над 6 хил. бебета годишно у нас се раждат много преди срока. Едно от 10 бебета идва на бял свят преди термина. През последните 20 години честотата на преждевременните раждания в повечето страни се увеличава. Такава е тъжната равносметка на Световния ден на недоносените бебета.

В света над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година), а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн.  умират от усложнения всяка година в следствие на преждевременно раждане. 

Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв. на ден.

Тази статистика е причината на този ден да се говори повече да недоносените. И  да насочим  вниманието към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца.
За да се намали броят на преждевременните раждания, за да се намали броят на смъртността сред недоносените бебета, и да се намали процентът на уврежданията сред недоносените, е необходимо да се говори за проблемите и хората, както и специалистите да бъдат възможно най-информирани.

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.