Отиде си Дядо Добри – на 103 години

Дълбок поклон пред човека, наричан "живият светец от Байлово"!

13 февруари 2018 г.

Една от най-силните снимки, които илюстрираха историята на дядо Добри в международните медии през годините

Един велик човек си отиде от света на 103-годишна възраст днес - почина дядо Добри, наричан "Живият светец от село Байлово".

Той е въплъщение на абсолютното, чисто добро. Над 20 години дядо Добри проси по улиците на София, като спечелените в това време десетки хиляди евро е дарил на Българската православна църква. Той е един от най-големите дарители на катедралата "Св. Александър Невски", пред която също просеше милостиня. 

Дарил е за храма над 35 000 лв. Дарявал е пари и на по-малки черкви и манастири, докато живееше в бедност и скромно. 

Тялото му ще бъде изложено утре за поклонение в родното му село, където ще бъде погребан, съобщава Мениджър нюз, като се позовава на bTV.

Дядо Добри е роден през 1914 г. в Байлово, на 40 км от София. Живееше до черквата в селото, в малка стая, мебелирана с най-необходимото, с легло и маса. Храмът е ремонтиран също с дарени от него 10 000 лева. 

Заради добротата и скромността си е считан от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество, наричаха го още Жив светец. 

Баща му е загинал в Първата световна война, майка му е отглеждала децата си сама. 

Оженил се е през 1940 г. - време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада близо до него и почти го лишава от слух.

С жена си има четири деца, две от които надживява. 

Дълбок поклон! 

Коментари
Последни видеа