Папата разреши опрощаването на аборти

Което си е истинско чудо

22 ноември 2016 г.

Снимка: Guliver / Getty Images

Папа Франциск даде пълномощия на всички католически свещеници да опрощават абортите - право, което досега имаха само епископите или специалните изповедници, предаде Ройтерс.

Той обяви решението си в апостолическо писмо, след като в неделя приключи обявената от Католическата църква Свещена година на милосърдието.

Франциск гледа на опрощението като на една от главните насоки на своето папство. В началото на Свещената година на милосърдието той даде временно разрешение на всички свещеници да прощават на жените, извършили аборти, и сега реши да превърне това временно разрешение в постоянно право.

При това Франциск подчертава в писмото твърдата позиция на църквата, че "абортът си остава много тежък грях, тъй като с него се слага край на един невинен човешки живот". "Аз обаче мога и трябва да кажа, че няма грях, който Божията милост не може да изтрие, когато намери разкайващо се сърце", подчертава Светият отец.

Католическата църква от 1-и век насам заклеймява аборта като "морално зло", заслужаващо автоматично отлъчване, като разпространява това свое отношение не само към жените, но и към партньорите, които подкрепят решение за аборт, и към медицинските лица, участващи в тази процедура.

Коментари
Последни видеа