Познавате ли прилепите?

Интерактивна инсталация в Националния природонаучен музей може да ви разкрие интересни неща от техния свят

11 май 2022 г.

Снимка: "36 маймуни"

В малкия голям свят на прилепите“ е озаглавена интерактивната инсталация с Антония Хубанчева в Националния природонаучен музей при БАН. Тя ще отведе малки и големи на необикновено пътешествие в света до от 12 до 19 май. Туровете с водещ са безплатни, но е нужно предварително записване, тъй като местата са силно ограничени.

Знаете ли, че по света има толкова много видове прилепи, че броят им е една четвърт от всички видове бозайници? Техният образ е свързван с най-странни суеверия, вярвания и митове. Прилепите плашат хората, а в популярната култура те често са злодеи. В последните две години вниманието върху тях се изостри поради подозренията, че те са източник на коронавируса, независимо от научните доказателства, които се противопоставят на тези твърдения.

В днешния свят прилепите са под сериозна заплаха. Унищожаването на местообитанията им, ловът им, изменението на климата и други фактори могат да доведат до тяхното изчезване, а това би довело до екологична катастрофа.

Преди повече от година Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ показа за първи път документалния филм „В малкия голям свят на прилепите“. Този 30-минутен разказ за огромното значение на прилепите за екологичното равновесие и живота на земята, бе също и илюстрация на интересния резултат от срещата между изследовател-прилеполог – Антония Хубанчева и театрален режисьор – Гергана Димитрова.

Именно продължението на тази комбинация между изкуство и наука може да видите от 12 до 19 май в Националния природонаучен музей при БАН. Гергана Димитрова и Антония Хубанчева развиват работата по филма „В малкия голям свят на прилепите“ и я трансформират в интерактивна разходка, чийто водач ще бъде самата Антония. Ще научите от първо лице за най-новите ѝ открития в областта на сензорната екология, как всъщност се провежда научно изследване и по какъв начин различните науки си помагат. Според сензорната екология, ако погледнем през очите на различни животни, ще виждаме света съвършено различно. Въпрос не само на гледна точка, а и на сетивни органи.

А публиката няма да е просто наблюдател, тя ще е и директен участник в инсталацията. Множеството обекти, разположени на различни места в музея, ще позволят на всеки участник да види и усети обкръжаващата го среда през сетивата на прилепите. Той ще опита да ловува като тях, да вижда като тях и да създаде ултразвук в честотата на прилепите. Всеки ще има възможността да научи дори какво количество храна би му било нужно дневно, ако беше прилеп. Сред предизвикателствата ще бъде и различаването на научната от ненаучната информация. 

Коментари
Последни видеа