"РазЛИСТи София!" с деца и четене

В няколко поредни съботи на различни места в столицата

04 май 2018 г.

Илюстрация: "Пиле от хартия" от Капка Кънева

Първа по рода си артистична акция „РазЛИСТи София!” с деца, четене и изложби започна. Тази събота малчуганите ще рисуват заедно с художничката Капка Кънева. Тя ще покаже нагледно как с ножица и хартия е направила илюстрациите към книгата "Съвет към малките момичета" от Марк Твен.
Заниманията с децата ще протичат разнообразно – в някои от тях акценти ще са театралната игра и четенето, а в други – рисуването, изложби и запознанството с творчеството на майстори на българската илюстрация.
Мястото на срещите: читалище "Бъднина" (12 май и 2 юни) срещи на децата с творчеството на велики писатели са предвидени както и Културен дом "Красно село" (5 май) и парк "Хиподрума" (16 юни).
Всички събития са безплатни и се осъществяват с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столична община, съобщиха организаторите от издателство "Лист".
"РазЛИСТИ София!" е проект на издателството, насочен към създаването и разширяването на визуална култура на децата в предучилищна и училищна възраст, както и на познанията за българското изкуство и световната литература на възрастните. Той залага на срещите на съвременни български художници с някои от най-важните имена в европейската и световна литература от XVIII, XIX и ХХ век и на рефлексията от тези срещи в умовете и сърцата на децата от 5 до 16 години и техните родители, баби и дядовци.
Важна част от проекта е пътуващата изложба "Българските художници рисуват класиката", която включва репродукции на илюстрациите от книжната поредица "Детски шедьоври от велики писатели" с автори като Джеймс Джойс, Оскар Уайлд, Марк Твен, Вирджиния Улф, Даниил Хармс, Осип Манделщам, Валери Петров, Мери Шели, Анатол Франс, Гъртруд Стайн, Е.Е. Къмингс.
Сред тях са произведения на доайена на българското изкуство Любен Зидаров, както и на художниците Дамян Дамянов, Капка Кънева, Милена Вълнарова, Чавдар Николов, Свобода Цекова, Мила Янева, Юлиян Табаков.
Оригиналите на илюстрациите също ще видят бял свят в самостоятелна експозиция – тя се открива на 23 май в столичната галерия "Арт Алея" и ще продължи до 2 юни.
Освен в София, илюстрациите към книгите от поредицата "Детски шедьоври от велики писатели", ще бъдат показани и чужбина.

Коментари
Последни видеа