„Случаят Тесла“ - нов български детски филм

В лентата участват 31 деца, вълк, жаба, бръмбар и скакалец

21 септември 2022 г.

Снимка: Детска филмова продукция „Случаят Тесла“

Режисьорът Андрей Хадживасилев връща добрата практика и традиции на българското детско игрално кино с филма си „Случаят Тесла“. Продукцията разказва за младия изобретател Тони, мечтаещ да завърши експеримента на Никола Тесла за синтез на безжично електричество. С приятелката си Рая заминава на лагер в планината, където група ученици ще къмпингува заедно със скаути. Много приключения, съревнования и първи любовни трепети се заформят между децата, докато се разплита легенда за мистериозен върколак, бродещ в гората.

Постарал съм се филмът да бъде в духа на златните български детски ленти, които всички си спомняме с носталгия, с фокус в детските персонажи, но и да има съвременно звучене кореспондиращо на модерния вкус и динамика на възприятието на младата публика. Това е филм за приятелството, с положителен поглед към науката, който показва, че хората занимаващи се с наука, не трябва да се възприемат като особняци!, казва режисьорът Андрей Хадживасилев.

Снимка: Детска филмова продукция „Случаят Тесла“

Първата прожекция на „Случаят Тесла“ ще се състои на 24 септември (събота) от 16:00 ч. във ФКЦ - гр. Варна, част от конкурсната програма на 40-то юбилейно издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. На събитието актьорите и екипът ще се срещнат лично за първи път със своята публика и ще раздават автографи. Следва международна премиера през месец октомври на 27-то издание на Международния филмов фестивал на детската и младежка публика Schlingel – Германия. Премиерната дата за широко разпространение на голям екран в България е чак 7 април 2023 г., за пролетната ваканция на учениците.

Коментари
Последни видеа