Стартира ново тв предаване за генеалогия и родова памет

"Джинс" ще разказва фамилната история на известни личности

10 януари 2019 г.

Проф. Михаил Неделчев - пра-правнук на Колю Фичето, снимка: БНТ

Джинс е старо, позабравено понятие за род, произход и сой. Така се казва и уникално по рода си предаване за генеалогия и родова памет, което Българската национална телевизия стартира тази събота. Водещият Андрей Захариев ще съпровожда известни личности до местата, откъдето произлизат предците им, за да ни разкажат фамилната си история

Шеговитият въпрос: “А знаеш ли от кой джинс си?“ ще ни кара да се замислим “кои сме”, “откъде идваме” и ще ни подтиква да осъзнаем личната си отговорност като носители на щафетата от миналите към бъдещите поколения.

Гост на първото издание на предаването е литературният историк проф. Михаил Неделчев, чийто разказ от старата столица Велико Търново ни среща с неговия прадядо - героя от Сръбско-българската и Балканските войни генерал Иван Фичев, син на самобитния възрожденски архитект Кольо Фичето.

Ученият ще ни разкаже как по време на Балканската война и двете дъщери на генерала са изпратени на фронта като милосърдни сестри. ,,Нямам син, който да се бие, но имам две дъщери - те ще помагат като доброволки” отсича военачалникът и не прави компромис дори, когато лазаретът им е изпратен край Чаталджа, където се водят тежки сражения.

През очите на гостите „Джинс“ ще ни пренесе в българските села и градове, включително онези, които сега са извън пределите на България, ще възкреси минало и традиции, ще ни помогне да преосмислим историческото и културното ни наследство. Идеята е героите не само да споделят предаваните от поколения родови истории, но и предприемайки разходка в миналото, да преоткрият нови детайли от наследството си.

Водещият Андрей Захариев е добре познат на аудиторията на националната телевизия от емблематичните предавания “Библиотеката” и  “История.БГ”. Екипът на “Джинс” допълват сценаристите Георги Проданов и Деяна Драгоева и режисьорът Еленко Касалийски.

Коментари
Последни видеа