Започва петия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Събитието ще се проведе от утре до 11 декември в Национален дворец на културата

05 декември 2022 г.

Снимка: Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от утре до 11-и декември, в мраморното фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“. Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на образованието е с вход свободен.

Ето и някои от по-интересните акценти в програмата. Утре от 11:30 до 12:30 часа в рамките на „Походът на книгите“ известни българи ще четат на децата „Мечо Пух“.

На следващия ден от 11:00 до 12:00 часа ще бъде отбелязан 115-ия рожден ден на Астрид Линдгрен. Децата ще научат нещо ново за прочутата детска писателка, ще си припомнят нейни книги през игрите на „Книговище“ и ще се включат в малка творческа работилница, за да нарисуват своите мисли.

В четвъртък, отново по същото време, има работилница и представяне на книгата „В невидимия свят с Иван Милев“ от Кристина Тужарова. Тази книга ще отведе малчуганите на пътешествие назад във времето, в което е живял художникът Иван Милев, но и в света на фантастичното, магичното и необикновеното. Тя разказва на малките любители на изкуството историята на този художник, и в същото време е приказка за силата на въображението, на мисълта и духа. Това е втората книга от поредица за българските художници за деца, а първата е посветена на Владимир Димитров – Майстора.

В петък с децата ще се срещне поетесата Мария Донева, за да разкаже повече за най-новата си книга „Мишките отиват на опера“. В тази вълшебна приказка за малки мишки има и много метафора.

В събота, от 10:00 до 11:00 часа малчуганите могат да се включат в работилница за оригами и любими литературни герои със Силвия Владимирова от ателие „Точка и чертичка“. Коледното настроение е гарантирано, а и децата ще могат да изработят сами интересни коледни играчки.

А от 12:30 до 13:30 часа в същия ден ще празнуваме 130 г. от рождението на Джон Р. Р. Толкин с хобит фентъзи с актьорите от театър „Хахаха“.

И на финала, в неделя, деца и родители ще имат възможност да пътувам в космоса с Таня Петкова и нейната книга „Истории от Космоса“, проследяваща запознанството и приключенията на Господин Никой и Дракона Щрау.

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.