Защо клюкарстването е полезно

Добра новина, която ще избави мнозина от чувството за вина

10 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Към клюкарстването обикновено се подхожда с предразсъдъци, но нови научни изследвания свидетелстват за това, че механизъм на възникването и разпространението на информациите на ухо е доста древен, пише medikforum.ru. Най-малкото е повлиял на естествения отбор сред предците ни и поради това сплетните всъщност са нещо естествено. Освен това, учените твърдят, че клюкарстването е полезно за организма, а изследването е публикувано в списание Psychoneuroendocrinology.

Италиански специалисти изясниха, че след обсъждането на други хора в организма се повишава нивото на хормона на щастието окситоцин. Експеримент, в който познати една на друга жени били помолени да поклюкарстват, показал: в подобни моменти се случва мащабно освобождаване на окситоцин в организма, което се потвърждава и от анализа на биоматериали, взети от клюкарстващите.

Отделянето на окситоцин, според учените, е свързано с еволюционни механизми. За предците ни обмяната на клюки е означавала взаимно доверие и подкрепа, затова днес въпросния процес се асоциира от подсъзнанието ни с нещо приятно и отпускащо. 

С нарушението на отделянето на окситоцин в организма лекарите свързват редица патологии. В голяма част от случаите неговия дефицит се отразява на психиката, способства развитието на безсъние, тревожни състояния, депресии, биполярно разстройство, шизофрения. На финала става ясно, че да се клюкарства е полезно, за да се предпазим от проблеми с психиката. 

Освен това сплетните са полезни за развитие на комуникационните умения. Учени от университета в Станфорд заявиха, че сплетните "помагат да се създадат силни социални връзки с дружелюбни хора и да се избегнат потенциално обидени". На свой ред учени от университета на калифорнийския университет в Бъркли смятат, че клюките "позволяват да предупредим обкръжаващите ни от опасност, която може да дойде от лица с лоша репутация, както и укрепват общоприетите норми на поведение."

Коментари
Последни видеа