Жените с деца са по-продуктивни в работата си

Учените: „Спокойно, майки, чудесни сте“

06 март 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Наличието на две деца повишава съществено работната мотивация на жените, както установяват психолози. Работещите майки имат много по-добри резултати по кариерната стълбица, отколкото бездетните им колеги, пише medikforum.ru.

Прието е да се смята, че работещите майки са в постоянен стрес, не могат да се съсредоточат в изпълнението на своите задачи, защото са принудени да мислят за децата и домакинството.

Следователно, работещите майки съвсем не трябва да се надяват на успешно кариерно развитие. В този момент обаче, изследване показва, че в действителност жените с две (и повече деца) са много по-продуктивни работници, отколкото бездетните им колеги.

Въпреки това авторите на изследването са съгласни с факта, че ефективността на труда на работещите майки намалява между 15% и 17%, при наличието на малки деца. В същото време, когато децата пораснат, майките им стават много по-продуктивни, а в случая на наличието на две и повече деца, тази продуктивност достига максимума.

Поръчител на изследването е, забележете, Federal Reserve Bank на Сейнт Луис, САЩ. Изследователите проучили работоспособността на 10 000 дипломирани икономисти в различни страни по света от женски пол, съпоставили показателите им с наличието или отсъствието на деца, както и количеството на децата.

Заключението е, че стремежът на жените да бъдат примерни родители и в същото време съвсем отговорно да се отнасят към работата, в значителна степен е завишен. Дори, ако работещите майки отделят по-малко време за самата работа, заради необходимостта да отглеждат децата, то останалото време изразходват с по-голяма продуктивност.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа