Половината тийнейджъри не могат да учат заради стрес

Статистиката е повече от притеснителна

Снимка: Guliver / iStock

Половината тийнейджъри имат толкова многобройни емоционални проблеми, че не могат да се съсредоточат върху ученето. До този извод стигнали британски психолози, съобщава news.rambler.ru

Проведеното във Великобритания изследване показало, че 48% от подрастващите се сблъскват със сериозни емоционални и психологични проблеми по време на обучението в училище, които не им позволяват да се концентрират върху получаването на знания. 

От тях 46% не споделят с никого, защото не искат да информират другите за своите трудности. Повече от половината (58%) не мислят, че търсенето на помощ от други хора ще им помогне да решат психичните си проблеми.

Получените от експертите изводи показват, че гимназистите се сблъскват с цяла серия тревоги, като се започне от семейния живот и здравето, а самочувствието им се намира на най-ниските си показатели за цялата история на наблюдения. 

Половината от младежите на по-голяма възраст заявяват, че изпитват страх, натиск във връзка с необходимостта да си намерят работа, а повече от една трета смятат, че нямат способности да контролират избора си на работа. Общо изследователите са анкетирали 2215 млади хора на възраст от 16 до 25 години.

Получените резултати, според мнението на изследователите, се явяват шокиращи и дават почва да сериозни размишления. Една от основните причини за безпокойство у младите хора е растящата цена на живота - 37% се вълнуват по повод това, че няма да успеят да заработят достатъчно пари.

42% от запитаните признали, че такива традиционни цели в живота като покупка на дом или намирането на стабилна работа са нереалистични за тях, а 34% са уверени, че стандартът им на живот ще бъде по-лош, отколкото този на родителите им.

Почти 20% признават, че не вярват в способността си да променят обстоятелствата по собствена воля, а 16% мислят, че животът им ще бъде безполезен, без значение от собствените им усилия.

Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа