За творческото писане с разказвача Светослав Томов

Писател, сценарист, приключенец и баща за шарените хора и шарените истории

Искало ли ви се е понякога, когато усетите някакво чувство дълбоко в себе си да го опишете или разкажете? Красотата на зимната планина, падащите есенни листа в парка, забавна случка в градския транспорт или срещнат топъл приятелски поглед...

Аз съм Светослав Томов – баща, разказвач и приключенец. Обичам нестандартните и „шарени” хора с въображение и свободен дух. Свиря на Каба гайда, обичам фолклора, традициите  и обичаите, свързани с него. Чета книги, пиша разкази, стихове и сценарии за телевизионни предавания, сред които „Забранена любов”, Дървото на живота”, Откраднат живот”. Пътувам.

Всичко може да ни докосне, за да искаме да го споделим по някакъв начин. Именно това е творчеството – да можем по визуален и интересен начин, вербално или на хартия, да разкажем дадена история, която ни е докоснала или е инспирирала в нас емоции, довели до съчиняването на друга. Да сътворим в увлекателен разказ мислите и чувствата, които ни вълнуват.

Защо е важно да можем да мислим и да се изразяваме творчески? Сентенцията „Мисля, следователно съществувам” ни дава известен отговор на този въпрос. А, ако я съотнесем към творчеството, би звучала така:


„Мисля творчески, следователно правя света си по-голям, шарен и интересен”

Всички обичаме да мечтаем, там можем на воля да използваме въображението си, да излезем извън рамките на познатото и да правим дори невъзможни неща. А какво по-хубаво от това да можем да разкажем увлекателно мечтите си и да запалим за тях останалите покрай нас. И, току виж, един ден мечтата запалила искрата за някое велико откритие или световен роман.

И както все повече се обръщаме към творчеството, така и осъзнаваме необходимостта му във всекидневието на нашите деца. Творческото писане вдъхва увереност, желание да изказват мислите и чувствата си и вербално, и на “хартия”. Децата се чувстват като истински творци и чрез него разбират по-добре книгите, които четат, скритите послания в тях, поуките... и неусетно интересът към четенето става постоянен.

Помага им да разбират и произведенията, които изучават в училище. Дава им смелост и увереност да ги интерпретират и преразказват по интересен начин, придобият яснота за различните стилове на писане и ще намерят своя пътека в морето от текстове. Затова сбъднах една моя мечта за нещо добро, с което мога да променя света - създадох курс Творческо писане за деца

Искам да науча децата да гледат по-творчески и с повече въображение на света около нас. Да могат смело да излизат извън рамките на стереотипното мислене и без страх да прилагат нестандартните идеи, които им хрумват.

През последните години интересът към писането на различни текстове в различни стилове, от  различни по темперамент и светоусещане хора, расте с всеки изминал ден. Все повече от нас опитват да създават свои текстове за книги, стихосбирки, филми, пиеси. И много от тях успяват да бъдат успешни, четени или гледани.

Писането вече не е занимание между другото, а всекидневна дейност, носеща ни шареност, удовлетворение, емоции, интересни срещи с интересни хора... и любов. Това може да бъде новото хоби на вашето дете. Пригответе му лист и хубава химикалка.

За да се запознаете с мен и творческото писане, заповядайте на отворен урок на 9 март от 18:30 ч. във Fusion Academy. Ще си поговорим за това вълнуващо творчество – писането.

Коментари
Последни видеа