Как да научите детето да говори

4 основни съвета от логопед

22 август 2020 г.

От момента на раждането си детето притежава нужното, за да може да развива речта си. Как родителите да се възползват от всички съвременни знания и препоръки така, че да помогнат за развитието на речевия му апарат? Отговаря Анжелика Новгородова, учител и логопед.

Говорете колкото се може повече с детето си. Дори и банално да звучи това, само чрез честите разговори с малкото можете да постигнете успех. Това потвърждават данните от редица изследвания. Започнете да му говорите, дори когато е все още в утробата.

Създайте речева среда. За развитието на речта на детето са необходими навици във владението на фонемите на езика. Какво означава това? Че на детето му предстои да усвои звуковия ред на този език, който се говори покрай него. В думите понякога един и същ звук, например „а“ може да звучи различно, така понякога звучат и съгласните. Живеем в свят на звуци и на детето е нужна такава среда, която е пълна със звуците на речта. Постоянното му пребиваване в нея в последствие ще го тласка към общуването с други хора. Ако често оставяте детето само в стаята или, за да го разсеете, му пускате телевизора като фон, то развитието на речта у подобно дете може да се случи по-бавно в сравнение с тези, с които постоянно се води живо общуване. Известно е, че към третата година коефициентът на интелигентност е по-висок при тези деца, с които родителите са общували достатъчно. Именно звука на гласа на роднините: мама, татко, сестри и братя са най-прекрасните от всичко, което чува малкото. Нищо не може да замени личното ви присъствие. Съдържанието и характера на вашата реч също имат значение.

Казвайте ясно гласните и четете членоразделно, когато общувате с детето. Гласните звукове се възприемат и произнасят от малкото преди всички. По време на разговор или четене може специално да акцентирате върху ударението на думите, да помолите да повтори интонацията ви, да засилите или намалите силата на произнасянето. По този начин детето се учи да слуша и собствения си глас и да го управлява.

Четете книги, разказвайте приказки и гатанки. Както за всеки, така и за детето са важни смисловите асоциации с обкръжаващите го звуци. Четете му книги и му показвайте картинки на различни теми. Старайте се колкото се може по-подробно да обясните на детето какво вижда на картинката.
Народните приказки, пословици и поговорки отдавна се смятат за най-доброто средство за развитие на речта. Приказките позволяват на малкото да се потопи в света на родната реч. Стихотворенията също са начин за развитие на фонетичния слух, тъй като в тях присъстват редица фонетични повторения и рими. Ритъмът е много важно съставно за тренировката на речевия навик. Да се развива речта е възможно и чрез сензорно възприятие – нека малкото да изразява с жестове това, което чува – все едно гали котето, вдига ръчички нагоре или подскача като зайче.

Основната задача е да не създавате психически дискомфорт. Старайте се да не акцентирате вниманието върху неразбирането, затруднението и неуспехите. Създайте позитивна нагласа и оказвайте подкрепа. Не е нужно да сравнявате детето си с другите, особено в негово присъствие.
След урок при специалист често се случва родителите да започнат да обсъждат между себе си проблемите в говоренето на малкото, без да забелязват, че то се намира недалеч и прекрасно чува разговора им. Важно е то да не изпитва безпокойство и разочарование от това, че не може все още да общува с вас така, както на ви се иска.  

Спокойните, постепенни занимание и естественото общуване обезателно ще дадат своите плодове и детето ще ви зарадва със звънливия си глас и забавни думи. Да научите детето да говори е лесно, но най-важното е да имате желание, време и търпение.

Още от Образование

Вижте още

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Основни правила на нощното кърмене

Те ще ви спестят евентуалното продължително безсъние

Бременна жена. Снимка: Shutterstock

Здраве

Има ли подходяща възраст за забременяване

Вижте кога жената е най-подготвена за този специален момент

По възраст

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Основни правила на нощното кърмене

Те ще ви спестят евентуалното продължително безсъние

Бременна жена. Снимка: Shutterstock

Здраве

Има ли подходяща възраст за забременяване

Вижте кога жената е най-подготвена за този специален момент