Ползите от музиката за децата

Защо е важно малчуганите да слушат различни стилове и да свирят на инструмент от съвсем ранна възраст

Снимка: Shutterstock

Музиката е безспорно голямо богатство. Но да разбираш езика на музиката е невероятна възможност, която дава много предимства.

Това може да се случи и по лек, напълно естествен път, ако тя присъства редовно в живота на детето от съвсем ранна възраст.

Не става дума обаче само за приспиване с мелодии или за песничките, които пее мама на бебето. Нито за любимите изпълнители и хитове, които харесват родителите и често си пускат у дома.

За да извлече всички ползи от музиката, детето трябва да познава различните стилове и по възможност да свири на един инструмент, макар и на съвсем елементарно ниво, твърдят специалистите.

Защо е важно

Не е тайна, че езикът на музиката е универсален и в основата на много други умения, важни за развитието на детето.

Музиката развива неговия потенциал да възприема света по различен начин, да пробуди не само ума, но и възприятията си, да умее да се изразява по-богато и да бъде разбирано дори, когато е сред хора, които не говорят неговия език.

Това лично обогатяване ще съпътства малчугана през целия му живот, затова не бива да се подценява.

Руският метод

Руски специалисти добавят към слушането на музика и изучаването на един музикален инструмент.

Като в случая изобщо няма значение дали детето ще стане музикант след време или просто ще умее да изсвири една проста мелодийка на пиано, цигулка или китара.

Важно е запознаването с нотите и възможностите, които дава един инструмент за себеизразяване.

Как това се случва в ранна възраст

Малките деца в началото не умеят да четат ноти. Затова свирят, имитирайки преподавателя.

Така се научават да копират целия процес, музикалните фрази, да свирят по-меко и нежно или по-екзалтирано. Това ражда интереса им към музиката.

А нотите идват на един по-късен етап, когато те вече имат елементарна основа на обичане и удоволствие от съответния инструмент.

Какви са предимствата

Едно от първите предимства на музиката за децата е любопитството и стимулът да научат нещо ново.

Но музиката учи и на дисциплина, зачитане на правилата, значението на ангажираността и постоянството, както и чувството за необходимост да изградят нещо и работят за постигане на успех и резултати.

Всъщност това са страхотни умения, които формират мисленето на най-малките, улеснявайки ги дори по време на растежа и подготвяйки ги да се изправят по най-добрия възможен начин пред житейските изпитания.

По материали от Alfemminile

Коментари
Последни видеа