Формата на играчките помага за ученето на думи

Колкото по-различни предлагате, толкова по-добре

Снимка: Shutterstock

Формата на детските играчки влияе на най-малките върху това с каква скорост ще учат нови думи, установиха изследователи от Университета в Айова. Така че ако искате детето ви по-бързо да учи нови думи, трябва да му предлагате играчки с различни форми.

Кубчета, балони, кофички, лопатки и каквото още ви дойде на ум, стига да не са подобни по форма. В този случай скоростта на ученето на нови думи се увеличава два пъти в сравнение с обичайното, установили учените.

Какво представлява проучването

Учените наблюдавали 16 деца на около половин година, които в момента на началото на изследването са знаели имената на 17 предмета.

Някои от тях научили тези думи, играейки с практически идентични по форма детски играчки, а други - със съвсем различни. Месец, след като са наблюдавали децата, установили, че играещите с играчки с различни форми усвоявали по 10 нови думи за седмица.

Какви са изводите

Колкото до мъниците, които се занимавали с еднакви по форма играчки, то те могли да запомнят едва по четири нови думи за седмица. Всъщност, според педиатрите, именно тази скорост на заучаване е типична за деца на тази възраст, ако не получават специална подготовка от страна на възрастните.

Изследването продължава, за да определи причината на влиянието на различните по форма детски играчки върху скоростта, с която децата усвояват новите думи, пише списание Psychological Science.

По материали от medikforum

Коментари
Последни видеа