Как да направите детето по-самостоятелно

8 полезни съвета ще ви помогнат да го подготвите максимално успешно

Снимка: Shutterstock

Самостоятелността на детето е важно умение, което ще му служи както у дома, така и след като тръгне на училище. Особено в училище! При това няма значение дали учебната година ще бъде присъствена или отново дистанционна.

Уменията да се справя само и да организира по най-добрия начин ежедневието си са ключови за неговия успех, така че не пренебрегвайте този аспект и отделете малко време и за създаването на полезни в тази посока навици.

За да се случи всичко това обаче, не чакайте последния момент или започването на училище, а стартирайте далеч по-рано – още в периода на детската градина. Ето и 8 полезни съвета, които ще ви помогнат да го направите максимално успешно и лесно.

1. Не е нужно да критикувате постоянно детето

За да подтикнете малкото към самостоятелност и независимост, трябва да го стимулирате. Но това не означава постоянно да сипете критики, само защото то не се справя по вашия начин. Оставете го само да открие неговия и не го обвинявайте, ако се разсейва понякога.

Снимка: Shutterstock

2. Тренирайте памет

Може да започнете с малки стъпки като дадете задача на детето да запомни една важна (според него) новина от деня, която да ви разкаже след като се прибере у дома вечерта. Постепенно увеличавайте количеството, но без да притискате детето. Така то ще развие паметта си по напълно естествен начин, започвайки всичко като игра.

3. В училище

Едно много полезно действие, което е добре да се превърне в навик, ще помага много на ученика през годините. Научете детето веднага след като усвои писането, да записва в тетрадката онова, което учителят дава на дъската като задачи или план, дори да не е задължително. От една страна, записвайки го, детето вече ще е запомнило част от важната информация и ще му бъде по-леко да учи. От друга – у дома много по-лесно ще се ориентира в домашните или ученето, когато има пред себе си основните точки.

4. Не влизайте заедно с детето в училище

Дори това да е позволено, нямате работа там, освен ако не е по необходимост (родителска среща, среща с учител, подаване на някакви документи). За детето е важно само да влезе в училищната сграда (дори да е в първи клас), защото това му създава усещане за израстване и самостоятелност. Така че – придружителите са до оградата на училището.

5. Не подготвяйте раницата

Още в детската градина, учете детето само да подготвя раничката си. След това, когато тръгне на училище, то вече ще има един полезен навик. Не посягайте към раницата му за училище, за да стане по-бързо, а му напомнете да я подготви още от предната вечер, за да не губи време сутринта, а и за да не забрави нещо важно у дома. Но в никакъв случай не му помагайте, колкото и да ви сърбят ръцете.

Снимка: Shutterstock

6. Научете го на сутрешна рутина

Направете така, че сутрините да протичат по фиксиран ред още от периода на детската градина. Същото важи и за лягането вечер. Така детето ще бъде много по-спокойно, тъй като ще има установен режим. Създаването му и спазването помагат за неговата увереност, а и не го разсейват излишно.

7. Бъдете търпеливи

Ако детето не успее да се справи веднага с всички самостоятелни задачи, не губете търпение и не се ядосвайте. Важно е да запазите спокойствие, за да му вдъхнете и на него увереност. И не се отказвайте, а бъдете последователни – всичко ще се случи в течение на времето.

8. Стремете се към реалистични цели

Вероятно много ви блазни постигането на нещо важно в даден момент, но е далеч по-полезно – и за вас, и за детето, да отворите очи, да прецените внимателно ситуацията и възможностите, и да подходите към целите от реалистична гледна точка. Постепенно всичко ще се случи, но трябва да е стъпка по стъпка. Не пропускайте обаче да хвалите децата за всяка една постигната стъпка/цел, дори тя да е съвсем незначителна. Важно е да почувстват успеха, за да пожелаят да изкачат и следващото стъпало.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Любовта

23 септември 2021 г.