3 практически съвета, които улесняват ученето

Ето как да помогнете на детето да се подготви за важен тест или изпит

Снимка: Shuterstock

Детето има важен тест по математика след 3 дни, а все още среща затруднения. Има ли начин да му помогнете да научи навреме пропуснатото? И най-важното – да го разбере. Тези три практически съвета ще улеснят ученика и ще му помогнат бързо и сравнително лесно да се подготви за предстоящия изпит.

1. Помогнете му да си създаде рутина именно за такива ситуации

Това означава поне два дни преди изпита или теста да не губи време за занимания, които биха му попречили, разсеяли и уморили. Сключете сделка да забрави временно игрите в интернет и комуникацията в социалните мрежи. Не изцяло, а през деня, по време на самото учене. Вечер, след като се подготви, няма проблем да навакса, но нека не е, докато се подготвя.

Накарайте го да си планира тези два дни, като сам прецени колко време да отдели за важния тест и колко за останалите уроци. И винаги да започва с важното, докато е все още свеж и отпочинал. Между различните предмети задължително да си остави поне по 10 минути за почивка, която обаче да прекара като се раздвижи физически, а не със сърфиране в интернет или игри.

Когато свикне с тази програма, във важните дни мозъкът му сам ще превключва на „боен“ режим и ще му помага да се концентрира и възприеме най-пълноценно онова, което трябва да научи.

2. Научете го да си води записки по време на уроците

Доказано е, че когато синтезираните изводи и най-важни неща от урока бъдат записани и преминат през ръката, те остават много по-трайно в паметта. А и след това записките ще му помогнат да преговори много по-бързо и да се подготви почти скоростно за теста.

За да го прави качествено обаче, нека преди това да тренира водене на записки у дома. Заедно подгответе един урок като го накарате да запише важните моменти, които следва да запомни. Достатъчни са няколко дни тренировки, за да свикне сам да отделя важното от второстепенното. Това водене на записки ще му бъде полезно и на един по-следващ етап – в университета.

3. Открийте заедно неговия метод за запомняне на материала

Всеки човек има свой стил на учене и запомняне. За детето обаче може да е трудно да се справи само. Помогнете му да откриете кои техники са му най-полезни, за да запомни и разбере уроците.

Няма правилен или грешен метод. Техниките на учене са всъщност трикове, които ще му помогнат по-лесно да се концентрира, по-бързо да прочита урока, по-ефективно да изважда важното от контекста. Нека пробва различни начини – всички, за които се сети, за да види какво действително при него работи най-добре.

Някои хора например, имат нужда от много писане и преписване. Други предпочитат да правят по-чести почивки, по време на които да вършат нещо коренно различно. Трети си изготвят план и чертежи на урока, което им помага визуално да го запомнят. След като опита различни техники, сам ще открие своята.

По материали от Mindcheats

Коментари
Последни видеа