Правилният старт на първия учебен ден

Полезни съвети, които ще ви помогнат да превърнете този момент в истински празник за детето

Снимка: Shutterstock

Първият учебен ден е събитие – не само за родителите, но и за детето. Често обаче не се случва по начина, по който сте го планирали.

А тъй като е ден, който завинаги остава в детското съзнание като спомен, е важно да направите всичко възможно, той да бъде прекрасен и изпълен с позитивни емоции. Ето как да се подготвите за този момент.

На първо място

Страхът от непознатото увеличава тревогите. Затова е препоръчително да не показвате пред детето си вашите съмнения или притеснения. Може да се запознаете предварително с особеностите на избраното от вас училище (графици, проекти, образователни дейности и дори начина, по който обикновено протича първият учебен ден). Това ще ви даде нужното спокойствие, което пък вие от своя страна ще предадете на детето.

Много помага и предварителното запознаване с учебното заведение. Ако училището има такава практика, може да заведете детето няколко дни по-рано, за да види бъдещата си класна стая, да разгледа коридорите, мястото за хранене и изобщо училището отвътре. Това ще го накара да го почувства в свои води и да осъзнае, че мястото не е толкова страховито. Ако няма възможност да влезете вътре, може да разгледате сградата отвън, да постоите малко в двора, това също помага.

Снимка: Shutterstock

В очакване на първия ден

Създайте нещо като очакване на първия учебен ден, което неминуемо ще донесе много позитиви. Може да обясните на детето как чрез училището то ще научи много нови неща, ще си намери нови приятели, ще изживее нови преживявания. По този начин ще възбудите у него естествено любопитство, което може да задуши всяка тревожност или страх.

Не бива обаче да прекалявате с разговорите за училище, за да не се почувства то притиснато и да не започне да гледа на него като нещо принудително. В никакъв случай не изказвайте на глас бъдещите си очаквания към ученика, защото това може да създаде погрешна представа и да увеличи страховете му. Добре е да намерите точния баланс между приповдигнатост и подготовка.

И някои практични съвети

Вечерта преди първия учебен ден, може да подготвите една релаксираща вана за детето, като към водата добавите малко лимоново масло (действа освежаващо и успокояващо). А в шампоана за коса капнете 1-2 капки лавандулово масло (известно е със своя релаксиращ ефект).

Добре е заедно да подготвите всичко необходимо за първия учебен ден. Не лишавайте детето от раницата. Тя няма да загрози тоалета му, но пък ще го накара чисто психологически да се почувства по-голямо и пораснало (все пак вече е ученик). Освен това е много по-практично и удобно в нея да се приберат учебниците и помагалата, които ще очакват детето върху чина в този ден, отколкото да ги слага в найлонови или платнени торбички.

Ако забележите, че детето е по-развълнувано от обикновено, пригответе чаша топло мляко с малко мед или билков чай, които ще му помогнат да заспи.

Снимка: Shutterstock

На сутринта

Превърнете тази сутрин в магичен момент. Може да приготвите закуска, различна от обичайната, която да включва любими негови продукти. И да му подарите малък талисман за късмет, който да държи в раницата. Всичко зависи от фантазията ви.

За първия учебен ден задължително изберете удобни дрехи, които детето да успее да облече само и които да не го притесняват. Ако дрехите му създават неудобства, това ще увеличи тревогата му.

А ако малчуганът се разплаче на влизане в училището, не правете драма. Опитайте да обърнете станалото в шега, разказвайки му за ваш подобен случай. Това ще го разсее по-бързо, отколкото ако се струпате цялата рода да го успокоявате гръмко и шумно.

Подгответе се да го посрещнете подобаващо и при завръщането му у дома. Може да го изненадате с балони, конфети, торта или нещо друго неочаквано. Но най-важното – седнете до него и първо го накарайте да ви разкаже как е преминала първата му среща с училището, радвайки се на всеки по-впечатляващ момент. Така ще му предадете вашия възторг и на следващия ден то ще тръгне за училище с удоволствие.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Любовта

23 септември 2021 г.