6 съвета за лесно учене на чужди езици

Тези методи ще ви помогнат да напредвате по-бързо

Снимка: Getty 

Говоренето на чужд език определено е богатство. То дава достъп до голямо количество информация, позволява ви да пътувате свободно и да опознаете различни култури. Смята се, че хората, които знаят повече от един език, имат повишена концентрация, по-добра памет и критично мислене. Чуждите езици са и безспорно предимство при търсене на работа.

Ученето на нов език обаче може да бъде предизвикателство. Традиционните методи понякога не работят. Но има и други начини, с които да напредвате по-бързо – вие, децата, а защо не и заедно, без да се налага да прекарвате часове над учебниците. Гледане на YouTube видеа, използване на флаш карти, слушане на музика са само част от полезните съвети.

Снимка: Getty

1. Използвайте флаш карти

Запомнянето на нови думи невинаги е лесно. Освен стандартния метод на тяхното писане и повтаряне, може да използвате флаш карти. Единият вариант е да си ги направите от хартия, а другият - да ги създадете с различни онлайн програми като Anki.

Смята се, че флаш картите са много по-ефективни от традиционните методи за учене. От една страна те ще ви помогнат да намалите времето, прекарано над учебниците, а от друга - да увеличите количеството нови думи, което запомняте.

2. Правете допълнителни упражнения

Понякога граматиката на чуждите езици може да бъде доста трудна. Винаги обаче може да потърсите повече упражнения, които да правите онлайн. С тях ще разберете материала по-добре и ще бъдете по-сигурни във вашите знания.

3. Прилагайте по-нестандартни методи

Ако традиционните методи за учене на езици не сработват при вас, опитайте нещо по-различно. В YouTube например може да откриете видеа, в които се обяснява граматиката и лексиката на различни езици. Английски, френски, немски, италиански - какъвто и език да учите, ще откриете много интересни клипове. Така по един приятен начин лесно ще разберете нещата, които ви затрудняват.

Също така може да използвате приложения като Duolingo. В тях нещата са обяснени интерактивно и интересно. Възможно е да сте от хората, за които тези методи ще се окажат по-ефективни.

4. Запишете се на курс

Курсовете по чужд език могат да бъдат много полезни. Те ще ви дадат структура и обяснения от преподавател. Задължителните домашни и тестове ще ви мотивират да се стараете повече и да бъдете постоянни. Независимо дали ще изберете онлайн или присъствени, вие не само ще научите нов език, но и ще се срещнете с различни хора и ще създадете ценни контакти.

Снимка: Getty

5. Организирайте си екскурзия

Друг съвет е да си организирате пътуване до държава, в която се говори езика, който учите. От една страна ще може в реална среда да приложите нещата, които вече знаете, а от друга - ще имате възможността да комуникирате с много чужденци. Така след вашата екскурзия ще сте научили нови думи и фрази и ще бъдете по-уверени в общуването на съответния език.

6. Слушайте музика, гледайте филми и четете книги на езика, който учите

Трудна граматика, много нови думи и писане на домашни. Ученето на нов език е нещо повече от това. Например може да слушате музика, докато пътувате за училище или работа, да гледате филми по Netflix късно вечер или да четете книги през почивните дни. Ако правите всичко това на новия за вас език, неусетно ще ставате все по-добри в него.

Милена Средкова

Коментари
Последни видеа