Как да говорим с детето за тероризма

Възможни въпроси и отговори

Снимки: Guliver / iStock

Бомби, взривове, атентати, заложници ... светът е опасно място. Новините, разговорите вкъщи и навън, репортажите, които малкото дете може да види по телевизията вечер, когато родителите са пред екрана, слагат отпечатък на психиката му.

Как да говорим с него за всичко това? Кака да му обясним терора? Имаме ли отговор на често задавани въпроси?

Водещи френски психолози от Асоциацията на педиатрите дават съвети.

Ако детето е под 6 години. По-добре е да не гледа телевизия и репортажи от взривове, атентати и терор. Трябва обаче да намерите подходящи и разбираеми думи, за да му обясните какво се е случило. Кажете му, че това е сериозно, но вие сте там, за да го защитавате и пазите. Идеята на този разговор е да успокоите детето.

Ако то е по-голямо от 6 години. Ще задава много въпроси, със сигурност. А отговорите, които ще му дадете, е важно да съдържат факти и да са конкретни. Учете го на толерантност. Кажете му, че хората могат да мислят различно, но винаги мнението им трябва да се уважава и зачита, и че то не бива никога да се подчинява на хора, които го заплашват. И, ако това му се случи, трябва да намери някой, с който да говори.

Тийн възрастта. Тийнейджърите се сблъскват с ужасяващи картини и от екрана и през социалните мрежи. Затова е важно да говорите с тях и да им помогнете да осмислят това и да го преодолеят.

Снимки: Guliver / Getty

Различни деца, различни реакции. Няма общ модел. Децата реагират различно на едно и също драматично събитие. Може детето да говори много малко по темата, въпреки че тя го вълнува. Помогнете му да обсъди с вас този сюжет. По-малките имат нужда от насърчаване, а по-големите като че ли проявяват признаци на тревожност, които се опитват да подтиснат. Някои обаче може да са силно впечатлени. Да демонстрират липса на интерес, само защото нямат желание да се връщат и да си припомнят ужаса. И, ако не успеете да ги успокоите, потърсете помощ от психолог.

Децата попиват емоциите на родителите си. Те са особено чувствителни към страховете им. И ако майката и таткото са силно впечатлени, обсъждат тези събития, те ще го усетят. И вероятно ще са още по-тревожни и потиснати. Така че се постарайте да не коментирате много вкъщи и да не споделяте на глас своите тревоги. Понякога наистина е трудно емоциите да се скрият, но за детето е важно във ваше присъствие да се чувства сигурно.

Най-честите въпроси

Ето как може да отговорите на най-често задаваните от детето въпроси:

Какво е тероризъм?
Терористът е човек, който използва сила, за да наложи своите идеи. Той плаши хората като организира атентати, взема заложници...

Защо прави всичко това?
Ислямистките терористи претендират, че защитават своята религия, но те имат доста особени възгледи. Повечето мюсюлмани не са съгласни с тях. Те живеят и изповядват своята религия, като уважават и зачитат и другите.

Защо убиват невинни хора?
Те убиват хора в барове, ресторанти, концертни зали, футболни стадиони защото, според тях, не бива да се слуша музика, не бива да празнуваме... И убивайки невинни хора, те искат да всяват страх и да демонстрират, че никой не е защитен и никой не е в безопасност.

Страх ме е да не те убият...
Терористите действат навсякъде, но полицията също е навсякъде, за да ги следи и да ни предпази. Е, тя не винаги успява, но прави всичко възможно и ти не бива да се тревожиш.

Снимки: Guliver / Getty

Страх ме е... Това нормално ли е?
Страхът е най-естественото чувство, когато човек е изправен пред подобни събития. Няма защо да се срамуваш от твоите страхове, имаш право да плачеш и да бъдеш уплашен. Във всички случаи, споделяй какво те тревожи.

Могат ли да дойдат и в нашето училище?
Външни хора няма как да влязат в твоето училище. На входа има пазач. Освен това училището се наблюдава от полицията, има бариера, която защитава двора, теб и твоите приятели.

До кога ще продължава този терор?
Може, разбира се, да има още атаки. Затова по улици, летища и на важни места има засилено полицейско присъствие. Те са около нас, за да ни пазят срещу евентуални терористични атаки.

Това ли е Третата световна война?
Това е война срещу тероризма и много страни в света я водят. Но ние не сме във война срещу друга страна както това е било по времето на Първата и на Втората световна война.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа