Бюджет: първи учебен ден

Как да харчим по-малко

Снимка: Guliver / iStock

Най-скъп на родителите излиза първият учебен ден на първолака. Не че за големите ученици разходите са по-малко, но когато става дума за първи клас, оборудването на учебния кът, снабдяването с нужните пособия, униформа, спортен екип, дрехи, обувки и раница, стабилно се нарушава бюджета на семейството.

За да се ограничат разходите, е добре да търсите промоции в различните магазини, които започват още от началото на септември. Както и да се възползвате от хитрини на опитни родители.
Темата търпи продължение, ако някой има идея, може да я сподели.

232 до 488 лв. не покриват подготовката

Според разчета на специалисти първият учебен ден излиза средно 338 лв. 
При гимназистите сумата достига 488 лева. Това показват данни от национално представително проучване на IPSOS.

За първокласници родителите у нас отделят 232 лева годишно за ученически пособия, 309 лева за хобита и занимания и 342 лева за облекло, сочи още проучването.
В гимназиалните класове тези суми са съответно 276 лева за нуждите на детето по време на занятия, 266 лева за хоби и 372 лева за облекло.

Това, което официалната статистика пропуска,  е оборудването кът, в който първолакът ще работи. Специалисти препоръчват той да се подреди поне седмица преди 15 септември.
С други думи трябва да се купи бюро (60-150 лв.) и стол (45-100 лв.), чиято височина се регулира, за да се ползва поне през следващите две години, и вероятно настолна лампа.

Дрехи и обувки

Някои разходи няма как да спестите. Например тези за задължителната за някои училища униформа. Тя е в зимен и летен вариант, а цената средно 200 лв. 
Може на първо време да купите само зимния комплект. И най-вече, защото до лятото детето ще израсне с няколко сантиметра и дрехите, които сте купили през началото на септември, едва ли ще му станат.

Проверете кои дрехи от гардероба могат да се използват и не са захабени – най-вече анцузите, които най-често влизат в употреба. И се възползвайте от промоции – „плащам 1, получавам 2“. Изгодно е за панталони и ризи, които са в честа употреба.

Снимка: Guliver / iStock

Обувки

От най-евтините гуменки (13-20 лв.) нужни за часовете по физкултура, маратонки (30-50 лв.), до по-стабилни зимни обувки за предстоящия сезон, ще се наложи да купувате.

Няма хитър подход в избора. И евтини, и скъпи се носят максимум 2-3 месеца. В тази възраст стъпалото на детето расте с по 2-2,5 см. на година. И това е така, поне докато то навърши 14 години.

Раница

Цените са наистина впечатляващи. Най-евтините са 30 лв., но се предлагат и маркови от 180-200 лева. Има няколко важи правила за избора на ученическата раница.


Снимка: Guliver / iStock

В момента в някои вериги спортни магазини раница Adidas или Nike заедно с чифт обувки струва 99 лв.

Най-евтино ще ви излезе, ако вие изберете раницата и я поръчате на баба, дядо или леля да я купят. Със сигурност те се чудят каква изненада да подготвят за внука в първия учебен ден. 
Ако става дума за дете във втори-трети клас, си помислете дали да не използвате миналогодишната раница.

Пособия за училище

Не бързайте да купувате всичко, което видите, защото всяко училище има различни изисквания към тетрадките, подвързиите, боичките и пластилините ... 
Така че задължително изчакайте родителската среща, на която ще получите списък с нужните пособия и указания от класната какво да купите.

Майките купуват масово всички тези артикули в Джъмбо (включително и раниците), защото там цените са ниски, а разнообразието голямо.
Не е без значение и фактът, че на едно място могат да „обзаведат“ ученика от глава до пети.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.