Учениците ни - сексуално неграмотни

Как провеждат сексуалното възпитание в училищата в Европа, Азия, Африка

14 Декември 2016 г.
Учениците ни - сексуално неграмотни

Снимка: Guliver / iStock

Всички хлапенца още от 3-4 годишни започнат да проявяват интерес към телата – своите и чуждите и взаимодействието между тях. В тази възраст те вече показват и първите признаци на срам.

Истинското любопитство към секса обаче настъпва в училище, когато момичетата започват да „мразят“ момчетата, но изпитват невероятно желание да си приказват за тях с приятелки, да обсъждат сложните казуси около щъркелите, пчелите, какво правят мама и тате в спалнята, появата на братчето си и какво се прави, когато си насаме с момче.

Чували сме за момичета, които изпадат в шок от първия си месечен цикъл, за момчета, които намразват телата си, само защото родителите не са си труда да обяснят какви промени настъпват в организма през пубертета.

Спорът кога и какво да се обяснява на децата по тази тема е изключително разтеглив и в училище - всеки педагог, психолог и родител има свое мнение по въпроса, но е факт, че у нас няма учебен предмет, посветен на тази тема. Според loveguide.bg "тя е оставена за СИП или ЗИП, ако/както преценят училищата, заедно с гражданско образование, гражданска защита, финансова грамотност и др."

Обикновено класният, ако прецени, отделя време в час на класа, или вика познат психолог да поговори с учениците, но всичко зависи от конкретния педагог. Е, да, има и няколко часа по биология за анатомията на човешкото тяло, но често децата ни казват: "В края на учебника е, не стигнахме до това."

А по света има много добри и интересни практики, свързани с половото възпитание, обяснения за анатомията на човека, средствата за контрацепция, забременяване, раждане, заболявания, предавани по полов път и борбата с тях, сексуалната ориентация, мастурбацията, отношенията с партньора...

Естествено, учениците могат да се информират от различни източници за всичко това, но невинаги те са най-меродавните, именно затова развитите общества са помислили как да обяснят възможно най-добре специфичните теми и проблеми според възрастта, според характера на различните общества и култури, разработват се специални курсове към образователните и медицинските учреждения.

Илюстрация: Guliver / iStock

Първо ще ви разкажем как го правят в други страни, а после ще се върнем у нас.


Ето няколко държави, в чиито образователни институции сексът не е табу, а предмет за изучаване – като всяка друга програма за обучение на ума и тялото, описва letidor.ru.

Холандия

Първите знания за секса децата получават между 4 и 7 години, при това в Холандия са най-ниските нива на бременностите при подрастващи и непълнолетни. Връзката между тези факти може да се оспорва, но именно там са се появили първите образователни анимации за ученици, които са част от програмата по биология. В тази възраст децата получават не знания за секса, а информация за особеностите на своето тяло. 

Великобритания

Във всяко училище във Великобритания има програми за полово възпитание, като те са по желание – всеки родител може да откаже детето му да посещава тези часове. Там съществуват различни версии на програмите, разработени за светски и за религиозни училища под форма на лекции. Часовете са посветени на физиологията, сексуалните отношения и бременността, а въпросите за контрацепцията и безопасния секс педагозите поднасят по собствено желание. В тези часове не се изпитва и не се поставят оценки.

Германия

Прословутите със своята педантичност германци са направили половото възпитание задължително. Още в малките класове учениците получават знания по всеки въпрос. В началото това са анимации и книги с картинки, разясняващи различията между момчета и момичета, появата на бебетата и създаването на добро семейство.

След това идват обучаващи филми и лекции по психология на пубертета, установяване на първи сексуални отношения, недопустими насилия. Подрастващите в горните класове подробно и нагледно разказват за контрацепциите, заболяванията, бременностите, абортите, хомосексуалността. Както и при другите изучавани предмети, и при този има оценки, провеждат се контролни и изпити.

Франция

Половото възпитание във Франция е част от учебните програми повече от четиридесет години. В осми и девети клас на този предмет се отделят 40 часа и се обръща особено внимание на въпросите на контрацепцията и уважението към партньора.


САЩ

В Щатите има два типа сексуално образование в училищата – пълно и ограничено, като изборът зависи от щата, от типа на училището и дори – от директора. В случая на пълно полово възпитание децата от трети до десети клас получават информация за половите различия, бременности, раждане, полови заболявания, сексуална ориентация, контрацепция, насилия, аборти. Когато курсът е ограничен, той е по-кратък – само две години, и акцентът е върху етичната страна на междуполовите отношения.

Страни в Азия

В Китай, Япония, Тайланд, Филипини и Малайзия половата просвета е в ръцете на училищата и се изучава като физиологичен процес. Набляга се на необходимия минимум и на практиките, с които няма риск за здравето. А в Бангладеш, Непал и Пакистан подобни знания не дават нито в училищата, нито в институтите.

Страни в Африка

Сексуалното възпитание в тези страни в последните тридесет години се води от Червения кръст и други доброволчески организации. Главната цел на програмите е да намалят заболелите със СПИН и забременелите в подрастваща възраст.

Статистика за сексуалната грамотност на подрастващите по света

Въпреки предричения от руски експерти ръст на нарушения на нравствените норми, страните, в които се провеждат уроци по полова просвета, могат да се похвалят с отлични резултати в областта на здравето на подрастващите. Статистиката потвърждава, че броят на бременностите при подрастващите, които завършват с раждане или аборт, намалява в страните, които пропагандират сексуална грамотност.

Ето броят на бременностите на 1000 непълнолетни жени:

Холандия - 12

Испания - 12

Италия - 13

Гърция - 13

Белгия - 15

Германия - 18

Финландия - 19

Франция - 22

Норвегия - 31

Великобритания -51

САЩ - 86

А ето как стои въпросът у нас

Когато става въпрос за раждания и аборти на момичета между 14 и 19 г. България е номер едно, следвана от Украйна и Русия. Данните са на Международната федерация по семейно планиране European Network, казват от loveguide.bg. 

Само 20,9% от българските ученици имат достъп до някакъв вид сексуално здравно образование, ние сме на опашката и в тази класация, следвани само от Чешката република и Литва. Грамотността за сексуалното здраве сред учениците у нас е намаляла от 32,8% през 2013 г. до 30,2% през 2015 г.

Според една друга статистика 32% от момичетата на 15 години са сексуално активни, но само 7% са ползвали каквато и да било контрацепция при последния си полов акт. 

"Това, което правим ние по въпроса, са  часове по здравно образование в училищата в цялата страна. Имаме също така изчерпателни, надеждни и достъпни онлайн ресурси за тийнейджъри, откъдето отговаряме и на техните въпроси", казват от loveguide.bg. 

Българската асоциация за семейно планиране и сексуално здраве също провежда разяснителни обучения за безопасния секс.

Ето и няколко видеа за това как в различните страни са решили задачата със сексуалното възпитание.

Станислава Петкова

 

 

 

Заедно

Сексуално ни привличат хора, които приличат на родителите ни и на нас

Здраве

Родените след 1990 г. правят по-рядко секс

Здраве

Виртуално училище за безопасен секс

Образование

48 000 тийнейджъри на училище за безопасен секс

Още от Образование

Изборът на точната ученическа раница е много важен. Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберем ученическата раница

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Тъжно дете се разхожда. Снимка: Getty

 

Хората в малките градове са много по-общителни.

Снимка: Shutterstock

Някои теми се оказват по-лесни за малки и големи, ако са поднесени с чувство за хумор.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Тъжно дете се разхожда. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Стрес в началото на учебната година

Как да разберете, че детето е притеснено и как да го успокоите

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

Илюстрация: Guliver / i Stock

Да поговорим

Как моделът на възпитание бележи самите родители

Стилът им остава отпечатък върху здравето и самочувствието

Леонардо ди Каприо. Снимка: Getty

Новини

Важна стъпка: Леонардо ди Каприо представи на майка си новата любима

Тримата заедно посетиха музея Pinacoteca Ambrosiana в Милано

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Здраве

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Какви температура са подходящи за готвене на месо и мляко