Как „Моята тетрадка Монтесори по четене и писане“ помага на децата

Тя е подходяща за малчугани на възраст между 5 и 7 години

Снимка: Shutterstock

Излезе от печат „Моята тетрадка Монтесори по четене и писане“ (издателство „Колибри“). Тя е подходяща за деца на 5-7-годишна възраст, които вече са се запознали с буквите и започват да се учат да четат и пишат.

Предназначена е за първокласници, но също и за по-малки деца, които по-рано са се запознали с буквите от българската азбука. Детето първо чува звука, после вижда буквата, с която той е свързан и накрая го открива в конкретни думи, с които по-късно образува изречения.

Снимка: Издателство „Колибри“

В тетрадката са дадени три вида упражнения по трудност. Най-лесните са означени като „Розова серия“. Те включват съставяне на най-прости и къси думи и изречения с тях.

Следващата по трудност е т.нар. „Тъмночервена серия“, която включва по-дълги думи и по-дълги изречения. Третата, „Сива серия“, съдържа упражнения с думи над 5-7 букви и по-сложни изречения.
Към всички серии има упражнения за затвърждаване на знанията под формата на игри с карти, които се изрязват от края на тетрадката, както и работа с мобилна азбука.
Изданието, с автор Марияна Миткова, е продължение на „Моята тетрадка Монтесори за буквите и звуковете“. След като се запознаха с всички букви и начина на тяхното изписване, малките читатели вече могат да съставят думи и изречения по лесния и приятелски метод на Мария Монтесори.

В Моята тетрадка Монтесори по четене и писане“ те могат да се запознаят с печатните и ръкописните, главните и малките букви на българската азбука, които се редуват при изписването на думите в упражненията.
 

Коментари
Последни видеа