10 неща, които подобряват ученето в училище

Ето какво помага на децата да подобрят своя успех

24 Май 2021 г.
10 неща, които подобряват ученето в училище

Снимка: Shutterstock

Спортуване, достатъчен сън, добра закуска, по-малко ангажименти, ограничаване на таблета и смартфона – това са само част от нещата, които помагат на учениците. И те сякаш са ясни на повечето родители (дали ги спазват е друг въпрос).

Има обаче и още неща, които могат да подобрят ученето в училище и да помогнат на детето да усвоява материала по-добре и да повиши успеха си. Ето кои са 10-те най-важни според няколко научни изследвания.

1. Повече движение и физически занимания

Не просто спортът, а всяка двигателна активност работи в полза на детето. И не само от гледна точка на неговото здраве и добра физическа кондиция. Доказано е, че физически активните деца се справят по-добре в училище.

Това разкрива изследване на учени от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн. В него са участвали 48 деца на възраст 9-10 години, а резултатите са публикувани в сп. Plos One. То е измерило паметта и способността за учене на учениците, като те били сравнени с физическото състояние на всяко дете.

Оказа се, че децата в отлична физическа форма са били най-бързи при запомнянето на имена на градове и други места и тяхното местоположение на картата. Децата в лошо физическо състояние са срещнали повече трудности. Вероятната причина е ефектът от физическата активност върху мозъка, дължаща се на молекула, наречена irsin. Невропротективната молекула подобрява когнитивните функции и се произвежда при спортуване.

Снимка: Shutterstock

2. Лягане в един и същи час

Според английско проучване, публикувано в списание Pediatrics, важно е не само колко спят децата, но и дали си лягат редовно в едни и същи часове.

Тези, които са се придържали към постоянен режим, още от 3-годишна възраст, на 7 години показвали по-добри резултати на тестовете по четене, математика, както и по-големи пространствени умения от връстниците си, които си лягали, когато решат.

3. Тийнейджърите да спят повече

Тийнейджърите трябва да спят между 8,5 и 9,5 часа на нощ, съветват педиатри от Американската академия по педиатрия. Според тях липсата на сън допринася за появата на различни проблеми като затлъстяване, диабет, тревожност и дори поведенчески дискомфорт. В допълнение – намалява и успеха в училище.

Проблемът е, че в тази възраст децата не желаят да спазват режим и често се лишават именно от сън. Алтернативно решение е да ги оставяме да спят до по-късно, стига училището им да позволява това (ако учат следобед или започват по-късно например).

4. Предпазване от излишни килограми

Затлъстяването при децата е вредно не само за тяхното здраве, но и за резултатите им в училище. Това показва проучване, представено на здравен семинар в Университета в Падуа.

То е анализирало 4368 възрастни на 34 години и 3699 деца на 10 години. Участниците в него са били подложени на различни тестове за изследване на езиковата, числената памет и логическите умения.

Оказва се, че както на 10, така и на 34, интелектуалните способности зависят и спадат при наличието на наднормено тегло.

5. Качествена закуска сутрин

Децата и юношите, които ядат богата и балансирана закуска всеки ден, са по-внимателни в училище, сочи изследване, публикувано в сп. Pediatrics.

То подчертава, че закуската е наистина важна за децата, тъй като от нея зависят излишните килограми, а те пък имат връзка с намалените умствени способности.

6. Консумацията на риба подобрява паметта

Високите нива на Омега-3 мастни киселини помага на децата да се справят по-добре в училище, особено при четене и запаметяване. Причината е, че тези киселини увеличават някои когнитивни способности.

Колкото по-високи са нивата на Омега-3 в кръвта, толкова по-голяма е ефективността на децата при четене и запаметяване.

Снимка: Shutterstock

7. Скуката и игрите развиват интелигентност

Децата, които посещават твърде много извънкласни занимания, са по-малко самостоятелни и неуверени при решаване на различни проблеми, отколкото техните връстници, които са оставени да играят свободно, да експериментират и дори да скучаят. Това показва изследване на Юко Мунаката от Университета в Колорадо (САЩ), публикувано в сп. Frontiers of Psychology.

Това е и първото изследване, което научно изследва въпроса за това как организираните и фиксирани дейности - като например волейболен курс, уроци по музика или английски език, могат да повлияят на нервното развитие на децата.

8. По-малко таблет и телефон – по-високи резултати по математика

Конструкторите, пъзелите и игрите, които ангажират фината моторика, помагат на детето да се справя по-добре по геометрия и изобщо по математика, а игрите на таблет и смартфон пречат. Това показва изследване на учени от Университета в Делауеър, публикувано в Trends in Neuroscience and Education.

Проучването обхваща дори деца на 3 години. „Пространственото мислене и способността да визуализират и манипулират обектите, са важни в много научни дисциплини, като се започне от инженерството“, пишат авторите на изследването. Тези функции не може да се изпълняват от електронни устройства, таблети, смартфони и компютри.

9. Кавгите забавят развитието на мозъка на детето

Кавгите на родителите излагат на риск правилното психическо развитие на децата и могат да имат значителни последици през следващите години. Това разкрива проучване на учени, публикувано в сп. NeuroImage.

То показва, че децата, които са били изложени преди 11-годишна възраст на кавги или напрегнато мълчание между родителите, по-късно показват някои разлики в развитието на мозъка в сравнение с децата, израснали в спокойна семейна атмосфера.

10. Приказки за „Лека нощ“, за да се научи да чете без затруднения

Четенето на приказки на глас стимулира ученето. Изследването е координирано от педиатъра Бари Зукерман, професор в Бостънския университет.

То показа, че децата на родители, които четат приказки на глас, са придобили превъзходни езикови умения още в първите години в училище. И много често тези деца са се научавали да четат далеч преди връстниците си, които са заспивали само с плюшеното мече например.

По материали от Nostro figlio

Образование

Как да превърнете ученето в навик: 8 съвета

Образование

Играта и ученето - най-добри приятели

Образование

Как да мотивираме детето да бъде успешно в училище

Още от Образование

Сърдито момиченце. Снимка: Guliver / iStock

Детските емоции - пълна енигма! Или не...

Отборът от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ – гр. Перник е големият победител в първото състезание.

Снимка: УНСС

Проведе се първото състезание в УНСС на Асоциация на езиковите училища в България

Дядо занимава малчуганите на детска пощадка. Снимка: Getty

На каква възраст да дадем детето на ясла или градина

В „Les Petits Princes“ са добре дошли всички деца на възраст от 2 до 6 години.

Снимка: „Les Petits Princes“

Добре дошли в „Малките принцове“

Деца четат книга. Снимка: Getty

В Межународния ден на детската ктига: Столична библиотека кани малчуганите на забавления

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Тези десет съвета ще помогнат на вашето дете да бъде по-самостоятелно и независимо.

Снимка: Shutterstock

Момиченце тъгува, защото е изключено от играта. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Тези десет съвета ще помогнат на вашето дете да бъде по-самостоятелно и независимо.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как детето ви да бъде по-самостоятелно

10 съвета на метода Монтесори

Момиченце тъгува, защото е изключено от играта. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да се справяме с конфликти на детската площадка

От ранна възраст възрастните трябва да наблюдават как хлапето играе с другите деца в двора

Сърдито момиченце. Снимка: Guliver / iStock

Образование

Детските емоции - пълна енигма! Или не...

Експерт обяснява как да учим малките да управляват и тях, и поведението си