3 чести грешки на родителите на ученици

Ето какво не бива да правите, защото така може да демотивирате децата

Снимка: Shutterstock

Надали има родител, който да не иска най-доброто за децата си. А когато малките станат ученици, майките и бащите обикновено се стремят да им осигурят възможно най-подходящите условия, за да ги превърнат в успешни млади хора.

Проблемът е, че в стремежа си да видят децата си осъществени, те допускат някои грешки, които могат да окажат негативен ефект върху мотивацията на малчуганите.

Кои са трите най-чести грешки на родителите на ученици и как да ги избегнeтe, за да не повлияeтe на децата в лоша посока?

Снимка: Shutterstock

1. По-високи оценки

Всеки родител се радва, когато детето получи отличен по някой предмет. Това е повод за гордост и успокоение, че то върви по правилен път.

Не така стоят нещата, ако малчуганът получи 4, 3 или още по-лошо – двойка. И ето тук е първата грешка, която родителите правят – критикуват сурово детето и понякога налагат наказания за лошите оценки.

А всъщност е далеч по-важно какви знания има то, а не каква оценка е получило в даден момент. Тя може да бъде по-ниска от очакваното по най-различни причини.

Правилната реакция е да поговорите с детето и опитате да му помогнете да разреши проблема (ако опира до неразбиране или незнаене на материал) и да го успокоите (когато причината е умора, притеснение да говори пред класа, неразположение или просто лошо отношение на учителя).

2. Прекалено натоварване

„А Константин е вече покрил високите нива по английски, започна да учи и испански. Освен това тренира плуване, има няколко медала от състезания. Поканиха го и в училищния отбор по волейбол. А и рисува много хубаво, затова го записахме и на курсове по рисуване. Както и на компютри, защото то си е необходимо. Е, и на математика за напреднали, понеже смятаме да кандидатства в математическа гимназия“.

Със сигурност сте се сблъсквали с такъв тип родители. Уморявате се още, докато ви изреждат на колко извънкласни занимания ходи детето. А питате ли го него?

Хубаво е детето да опита различни дейности, докато само избере кое му е най-интересно. Но да го карате насила да ходи на поне 5-6 занимания, е вредно, тъй като рано или късно това натрупва умора и води до демотивация.

Така че бъдете разумни и не опитвайте да го превърнете в гений по всичко, което на вас ви харесва. По-важно е къде то се чувства добре.

Снимка: Shutterstock

3. Твърде много ограничения

За детето не е добре и да го ограничавате прекалено. След като достигне определена възраст, то ще иска да опитва нови неща, тъй като интересите му ще се променят. Възможно е и да запази старите, но не бива да се изненадвате, ако изведнъж прояви желание да прави нещо съвършено различно.

Ако например, досега е тренирало активно футбол и вие вече сте виждали в негово лице бъдеща звезда, детето внезапно прояви желание да свири на китара и заяви, че иска да учи след 7 клас в музикално училище, няма смисъл насила да продължавате да го карате да продължава със спорта. Така само ще го отблъснете още повече от футбола.

В същото време ще прекършите мечтите му в другата посока още в зародиш. А нищо чудно, той да се окаже изключителен музикант.

Според различни експерти, това са обикновено трите най-често повтарящи се грешки на родителите на ученици. Добрата новина е, че те са лесно поправими, стига обаче родителите да опитат да коригират със съвсем малко своите очаквания и поведение спрямо детето.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа