Да носи ли детето подарък на учителя за края на годината

Много деликатна ситуация, която лесно може да се превърне в конфузна

Снимка: Shutterstock

Все някога сте били изправяни пред този проблем. Какво да подари детето на любимия си учител и дали изобщо да подари нещо?

Това наистина може да се превърне в проблем или поне сериозна тема за размисъл. В края на годината, когато учениците се разделят с класната си или с любим учител, въпросът става особено актуален.

Снимка: Shutterstock

Кои са възможните негативни ефекти

Това е първото, за което трябва да помислите. Защото даването на подарък, дори символичен, може да има негативно отражение както върху детето, така и върху самия учител. Ето защо:

- останалите деца може да започнат да го подиграват или да го обявят за подмазвач (а както знаем понякога децата могат да бъдат жестоки в отношението си към нарочения);

- съучениците му ще разкажат на своите майки още същата вечер и на следващата родителска среща ще се чудите къде да се скриете от срам;

- ще ви обвинят открито в купуване на оценки;

- учителят ще се почувства неудобно пред колегите си (по-злонамерените може и да намекнат, че взима подкуп);

- учителят ще се обиди (малко вероятно, но има и такава възможност);

- подаръкът ще се окаже изключително неподходящ или притеснителен, което ще постави учителя отново в неудобна ситуация.

Как да направите правилен избор

Всъщност неприятни варианти има много, което превръща изборът на подарък и самия акт на подаряване в изключително деликатен момент. Длъжни сте наистина да се съобразите с много детайли, за да не превърнете това в конфузна ситуация – и за детето, и за учителя, и за вас като родители.

И все пак има решение, ако детето (или целия клас) наистина силно желае да зарадва своя учител с подарък, независимо от повода: рожден ден, имен ден, Коледа, 8 март, начало или край на учебната година… Важното е да запомните - независимо дали е ръчно изработен или купен, винаги е важна мисълта, вложена при избора.

Полезни подаръци

Ако става дума за общ подарък от целия клас, най-добре е той да бъде полезен за обучението както на настоящите ученици, така и на следващите, които ще учат при този учител и в това училище. Това прави подаръка по-малко личен, което няма да притесни учителя, но ще го зарадва, защото ще му помогне в преподаването.

Интересна идея е и мини библиотека в класната стая, която ще може да се ползва по време на занималнята, след като децата приключат с уроците и домашните, а времето не позволява да излязат на двора. Или голям стикер за стена на земното кълбо, който ще замени стария плакат и няма да се праши толкова много.

Личен подарък

Учителката на детето вероятно ще се притесни от златното или сребърното бижу, което то би й подарило. Може и да се зарадва, разбира се. Но няма как да знаете предварително. Ако обаче много държите да бъде бижу, изберете нещо съвсем семпло, което да бъде и като спомен от детето. Кожена гривна с мъниста, които то само е подредило или копринена панделка с надпис „Благодаря!“ със сигурност ще трогнат учителката повече, отколкото нещо скъпо, защото ще носят лично послание.

Снимка: Shutterstock

Персонализиран подарък

Не е задължително да бъде много скъп, тук идеята е да бъде едновременно полезен и личен. Тефтер за новата учебна година, в който учителят да си води записки, с персонализирана корица с рисунка на детето, определено ще го зарадва и няма да го постави в неудобно положение.

А ако учителят планира да се пенсионира или ще се разделя с класа, може да се подготви и един общ подарък със снимка на класа, който да му остане като мил спомен.

По материали от Donna moderna

Коментари
Последни видеа