Видеоигрите са полезни за учениците

Учените смятат, че те повишават успеха, за разлика от социалните мрежи, които имат негативен ефект

Снимка: Shutterstock

Преди да се скарате на ученика, че отново използва компютъра за игри, а не за учене, поемете дъх и задръжте думите си. Защото от видеоигрите се оказа, че има полза. При това не малка, а голяма.

Защо са полезни

Те повишават успеваемостта в училище и помагат да учениците да се справят по-леко с учебния материал. До този извод стигнаха учени от Кралския технологичен институт в Мелбърн, Австралия, след като са анкетирали и анализирали повече от 12 000 ученици. Както става ясно, тези, които играят онлайн игри, показват по-високи оценки в училище. , пише deti.mail.ru.

„Учениците-геймъри получават с 15 бала повече от средния резултат по математика и със 17 бала повече от средния на научни тестове, отбелязва един от авторите на изследването проф. Алберто Посо.

Учените обясняват факта с това, че, когато човек играе компютърна игра, нерядко му се налага да решава и математически задачи. „Предполага се да използвате някои общи знания и навици по математика и четене, както и да пригодите общи научни знания“, смята Посо.

Какво е положението със социалните мрежи

Същото обаче не може да се твърди за социалните мрежи. Там ефектът е по-скоро обратен, тоест негативен. Учените смятат, че те понижават успеха и са един от виновниците за изоставането в училище. Според изследването, децата, които предпочитат социалните мрежи показват с 20 бала по-ниски резултати по математика от средните в сравнение с тези, които не използват тези комуникационни канали.

А причината според учените е в това, че за да си проверяваш стената или да си чатиш с приятели не се изисква активна умствена работа. „Може да се окаже, че те просто не са в час с математиката и с научните дисциплини и влизат в интернет, за да си пообщуват с други хора, вместо да учат.“

По материали от deti.mail.ru

 

Коментари
Последни видеа