5 успешни стратегии за домашните по математика

Ето как може да помогнете на детето да се справи с тях по-лесно

Снимка: Shutterstock

Да си напише домашните по математика бързо и правилно – кое дете не мечтае за това! Но често малчуганите срещат затруднения точно по този предмет. А не всички родители са в състояние да им помогнат за задачите.

Какво да направите в такъв момент, за да подкрепите детето? Всъщност има решение и то далеч не опира до разбирането на материала.

Специалисти в тази област са изготвили 5 успешни и най-важното – работещи стратегии, които могат да помогнат на детето именно в такава ситуация.

Дайте приоритет на математиката

Не, тук не става дума детето да учи най-много по този предмет, и да го насочвате насила към математика, а то да обича да рисува. В случая специалистите говорят за чисто стратегическа подредба на времето за учене и домашни.

Според тях най-правилно е да се започва с уроците и домашните по математика, тъй като тогава умът е все още свеж и умората по-малка. Съответно има по-малък шанс детето да сгреши. А и така е по-сигурно, че ще разбере материала.

Открийте успешната мотивация

За да започне да си прави домашните с удоволствие, детето има нужда и от мотивация.

Първата ви стъпка като родители е да намерите нещо интересно и впечатляващо, което да го стимулира да обръща повече внимание на този предмет.

И тук никой не говори да правите детето блестящ математик, а просто да му помогнете да открие ключ, който да го улесни в ученето и справянето със задачите.

Тренирайте концентрация

Когато детето прави домашните по този предмет, това е от изключително значение. Защото за математиката се иска максимална концентрация. Това, което в този случай зависи от родителите, е да обособят достатъчно тихо място на ученика, за да не се разсейва.

Има деца, които си помагат за съсредоточаването с помощта на музика, но трябва да им напомните, че тя не трябва да звучи твърде силно, тъй като тогава има разсейващ ефект.

Правете паузи

На всеки 30 минути детето трябва да почива по 5 минути. И това с пълна сила важи и за времето, когато решава задачи и учи по този предмет.

Обяснете му внимателно, че това ще му помогне да продължи освежено и да може да се концентрира по-лесно. А и понякога точно тези 5 минути са решаващи, за да бъде открит правилния път към някоя задача.

В началото може да му напомняте за почивките, докато то само свикне да прекъсва на всеки 30 минути.

Бъдете последователни

Нещото, което децата трябва да усвоят – не само по математика, а и по всички предмети, е да учат последователно.

Независимо дали са били наскоро изпитани и не се очертава отново това да се повтори, те трябва да продължат да учат. Така ще си спестят неприятните пропуски, които понякога се натрупват при пропуснат материал и повличат като лавина надолу. Обяснете им, че ученето е като спорта – трябва да се тренира постоянно, за да има успех.

По материали от Redooc

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.