Футурист: За бъдещето питайте децата

Разликата между човека и машината, интуитивното разбиране на смисъла

Илюстрация: Shutterstock

"Как ще изглежда бъдещето? Всъщност повечето от вас вече знаят какво ще стане в него, но сте толкова заети да вършите други неща, че нямате време да го прозрете.

Първата най-важна точка е, че за да разберем бъдещето, ние трябва да наблюдаваме. В Китай казват "Ако искате да узнаете нещо за бъдещето, попитайте децата си". Защото децата играят с нещата, те експериментират. Ние, възрастните, нямаме време за това - жалко. Нямаме време да наблюдаваме и да разбираме идните години.

Великият автор на научна фантастика Айзък Азимов е казвал: "Нашата роля в бъдещето не е да четем бързо, а да разбираме бързо". Между двете има много голяма разлика. По отношение на скоростта, няма да можем да надминем компютър или робот. Машините са доста глупави все още. Но компютърите вече могат до голяма степен да достигат възможностите на нашето мислене. Човешкият мозък прави 14 квадрилиона калкулации за една секунда. Компютрите не могат това, или ако го могат, трябва да са големи колкото една голяма конферентна зала. Но след 5 години ще имаме първия компютър с размер и капацитет на човешкия мозък. През 2050 г. ще съществува компютър, който ще има капацитета на всички човешки мозъци. IQ от 100 000. 

Каква е разликата между човека и машината? Машината може да чете. "Уотсън" на IBM чете 1 000 000 книги за 1 минута. Това е безкрайна информация. Но може ли "Уотсън" да разбере смисъла на съществуването, или етиката, морала? 

На човека му е необходима по-малко от 1 секунда да оцени друг човек. И това, без другият да ни е казал нищо. Само за 1 секунда разбираме кой е той, дали сме от едно племе. Ето защо смятам, че дълго занапред ще задържаме тези умения като само наши."

Герд Леонард

Коментари
Последни видеа