Какво да правите, ако учителят е прекалено строг

Дали това е полезно за детето и как да му помогнете да преодолее стреса

17 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Независимо дали учи присъствено или дистанционно, за детето учителят е другата важна личност след родителите. Той може да му помогне да върви напред и да не се страхува от трудностите, а може и да го смачка. Връзката, която детето установява с учителя си, ще повлияе значително и на неговото бъдещо образование, поради което е от съществено значение между тях да има доверие.

Създадените взаимоотношения са отправна точка, която ще му помогне да намери своя път в живота. Но трябва да има уважение и от трите страни – учител, дете, родители. Ако някъде връзката се къса, нужно е да вземете мерки навреме, за да не се окаже после прекалено късно.

Кои са най-честите грешки и изречения от страна на родителите, които нарушават хармонията на отношенията и защо не трябва да ги нарушавате.

Снимка: Stutterstock

Притеснявам се, когато го оставям в училище“

Това може да се разтълкува и като липса на доверие от ваша страна в учителя. За него подобно твърдение е доста унизително.

„Детето не обича да идва на училище“

Това е доста категорично заявление, което се разбира като: „Вие сте виновен“. Ако имате притеснения по този въпрос, много по-деликатно би прозвучало: „Мислите ли, че детето ми се справя добре или има някакви затруднения?“, което дава възможност на учителя да ви отговори.

„Не ми допадат методите ви“

Това си е вече открито обявяване на война. Подобно изречение обезценява ролята на учителя и поставя родителя на пиедестал, от който той високомерно наблюдава преподаването. Не е ваша работа да давате указания. Ако нещо не ви допада, по-добре потърсете причините за проблема.

Изглежда имате по-различно отношение към детето ми“

В това твърдение има сериозен намек, че учителят проявява предпочитания. Дори и да харесва някои деца повече от други, не бива да го изтъквате, защото така се чувства контролиран и притиснат. И това не е добре за детето, тъй като то ще отнесе последствията. Добре е да се знаят и спазват границите, дори учителят да ви дразни.

Давате твърде много домашни“

Това е критична преценка, която, казана по този начин, не дава възможност за диалог, а принуждава учителят да се защити. По-правилно е да споделите: „Детето ми се затруднява да направи всичките си домашни“.

„Тази оценка определено не е честна“

Така опитвате да заемете мястото на учителя. А и не сте били в часа, за да знаете как действително се е представило детето. Възможно е то да се е притеснило и да не е показало всичките си знания. Затова е важно да си сътрудничите. Може да попитате учителя дали има възможност детето да поправи оценката си и върху какво да работи, за да успее. Така и той ще може да бъде полезен, а детето ще се мотивира.

„Не успя да си напише домашното, защото имаше тренировка“

Подобни фрази предполагат, че за вас спортът е по-важен от училището. Това неминуемо ще подразни учителя и той ще добие грешна представа за важността на различните ангажименти на детето. Да, понякога може да се случи то да не успее, защото е имало тренировка. Но не бива да се превръща в навик.

Детето ми се оплаква, че му е скучно в клас“

Подобно изречение омаловажава работата на учителя, защото така го обвинявате, че не се справя и уроците му не са интересни. Много по-конструктивно би било да кажете: „Детето ми казва, че има проблеми с поддържането на вниманието, бихте ли му помогнали да намери начин да се концентрира?“, оставяйки отворена дискусията с учителя.

Снимка: Stutterstock

„Преместете детето ми, защото съседът му пречи“

Напълно възможно и да е така, но не е ваша работа да се намесвате в отношенията в класа, освен ако не подозирате нещо по-сериозно. Ако детето наистина има проблем, нека то само помоли учителя да го размести.

Догодина ще сменим училището“

Това е ултиматум, който трябва да се избягва, дори и да планирате такава промяна. Така автоматично ще настроите учителя срещу детето и то ще учи в напрегната среда. Ако причината за преместването е наистина в учителя, а не защото сменяте адреса си, по-добре запазете спокойствие и замълчете, изчаквайки края на годината. Или преместете детето още сега.

По материали от Mamma sto bene

Коментари
Последни видеа