Когато детето ви изненада, че иска цигулка

Ето какво трябва да знаете, ако решите да удовлетворите желанието на малчугана да свири на този инструмент

Снимка: Shutterstock

Ако детето наистина е пожелало това, а не вие или някой от възрастните роднини, не бързайте да отхвърляте молбата му, а се възползвайте от проявения интерес, за да поставите началото на любовта му към музиката.

Да, когато е малко, то най-вероятно се е впечатлило от някой виртуоз, когото случайно е видяло по телевизията, или от разказите на учителите му по музика в детската градина или училище. Напълно възможно е този интерес да е само временен, но уроците по музика могат да са само от полза за музикалната му култура в бъдеще.

Остава обаче другият въпрос – кога е най-добре да започне да учи цигулка и какво трябва да знаете за тези уроци.

Снимка: Shutterstock

Подходящата възраст

За нормална възраст се смята навършването на 5 годинки. Въпреки че има случаи на деца, които започват да свирят и на 4-годишна възраст, твърдят специалистите.

Основното изискване при определяне на стартовата възраст е възможността на детето да се концентрира, да стои на едно място и да може да повтаря наученото.

Няма крайна възраст за уроци, тъй като опитът показва, че има доста известни музиканти, които са успели, макар да не са стартирали като твърде малки.

Снимка: Shutterstock

Какво още трябва да знаете

Първият важен въпрос е изборът на преподавател и школа. Най-добрият вариант е при опитен специалист, който ще направи правилна постановка на ръцете.

Защо това е важно? Ако не бъде правилна, съществува риск от тендовагинит, който е едно доста сериозно заболяване. Така че наистина внимателно проучете вариантите.

В ранна възраст уроците обикновено са по 35 минути, два пъти седмично, тъй като над това малчуганът вече се уморява и започва да се разсейва.

Но у дома също трябва да се свири, тъй като без упражнения няма да върви напред. В началото е достатъчно да свири по час-час и половина, но с почивки, препоръчват специалистите.

Изборът на цигулка е добре да стане с помощта на преподавателя, а не да се купува първата, която родителите харесат. Освен цигулка, детето ще има нужда още от лък, струни, възглавничка за подлагане (избира се спрямо ръста), пулт, школи и др.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа