Преподаватели: Да използваме български език при обучението по английски

Съвети на педагози от „Рейвън София“

16 Септември 2019 г.
Преподаватели: Да използваме български език при обучението по английски

Напоследък в обучението по английски език се налага методиката на преподаване на чуждия език като майчин, която изисква да се говори само на английски, без превод и обяснение на български. Тази методика често пренебрегва граматичните термини с цел да „улесни“ обучаваните.

Това я прави по-приемлива за малки деца (до 6-годишна възраст), които усвояват езика интуитивно. За ученици и за възрастни обаче подобен подход води до погрешно заучаване или създава илюзия за владеене на езика.

Преподавателите от езиковия център „Рейвън София“ обръщат внимание на този проблем. В своето преподаване те използват различна методика, която включва превод и съпоставка между езиците. За обучаваните в съзнателна възраст е добре да учат чужд език, като използват българския за основа. Това води до по-задълбочени знания, развива интелигентността на учениците и усета им към езиците като цяло.

Съпоставка на граматиката на двата езика

За учениците е изключително полезно да правят паралел между граматиката на английския и граматиката на българския език (който служи за ориентир). Често в двата езика се срещат аналогични конструкции, като например прилики в употребата на времената. Съпоставката на чуждия език с майчиния е необходима, за да се определят правилно сходствата и разликите и да се избегнат грешките.

Ако още в началото на обучението учениците не развият обща езикова култура, по-късно те ще имат големи пропуски и ще се окажат неспособни да се справят с редица предизвикателни аспекти на езика. Ето защо съзнателното и последователно изучаване на граматиката от ранна ученическа възраст е полезно в дългосрочен план.

Съпоставката помага и за осмислянето на граматиката на родния език. Тъй като майчиният език се усвоява интуитивно, децата използват готови конструкции в речта си, без да имат осъзнато разбиране. Когато правят сравнения с други езици, учениците започват да си обясняват логиката на граматиката на българския език. По този начин те постигат лекота и прецизност в изказа си на родния език.

Развиване на речниковия запас на двата езика

Преводът е незаменим помощник при усвояването на новата лексика на чуждия език и разширяването на речниковия запас на учениците. Той им помага да схванат точния смисъл на думите според контекста и предпазва от погрешно разбиране. На преподавателите преводът дава възможност да тестват дали децата разбират смисъла на изучаваните текстове.

Когато учениците търсят синоними с различни нюанси в значението, те развиват речниковия си запас и на двата езика. Така например една и съща дума може да има различни значения в различен контекст. В по-горните нива на обучение усвояването на нови думи включва дефиниция на английски и най-точен превод на български. Този метод на работа води до отлично ниво на грамотност, създава умения за прецизен изказ и на двата езика и дори развива преводачески способности.

Повишаване нивото по български език и общата езикова култура

Ако децата изучават задълбочено и с достатъчно обяснения и примери системата на чуждия език, те затвърждават знанията си за граматичните термини, като например за частите на речта (съществително, глагол, наречие) и частите на изречението (подлог, допълнение, сказуемо). Така те развиват практически умения, които ще им бъдат от полза в часовете по български език в училище, както и за изучаването на всеки друг чужд език в бъдеще.

Мислещи хора

Преподавателите от „Рейвън София“ съветват да не подценяваме децата, а да вярваме в техните способности да анализират и мислят. Когато се отнасяме към тях сериозно и взискателно, ние ги подтикваме да бъдат отговорни и активни в процеса на обучение. Като обясняваме достатъчно задълбочено според възрастта на учениците, ние развиваме у тях не само езикови компетенции, но и способност за независимо мислене. А това са изключително ценни знания и умения.

„Рейвън София“ е езиков център за преподаване на английски и български език. Преподавателите са филолози с опит. Методът на обучение включва последователна и задълбочена работа в групи до 6 души и индивидуално. В процеса на обучение се използват предимствата на съвременните технологии чрез мултимедия, както и упражнения и тестове на компютър. Центърът подготвя ученици за изпитите YLE, KET, PET, FCE, CAE, CPE, IELTS, държавния зрелостен изпит по английски език, както и за изпита по български език за Национално външно оценяване.

Повече можете да научите в този сайт, както и във фейсбук страницата на езиковия център. Също така вижте видеото, за да разберете защо е важна граматиката.

Образование

Как 4-годишната Бела научи 7 езика

Образование

Детето да учи втори език от най-ранна възраст

Образование

Как да стимулираме детето да учи чужд език

Образование

ABC Kinder Care Centre

Още от Образование

Изборът на точната ученическа раница е много важен. Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберем ученическата раница

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата е важно да спортуват.

Снимка: сдружение BG Бъди активен

Кели Кларксън

Снимка: Getty images

Били Айдъл

Снимка: Getty images

Очакваме ви на 8 октомври на „Голямото изложение за малки мечтатели“.

Снимка: BeMore by Alegria

Снимка: Guliver / iStock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Guliver / iStock

Образование

На прага на детската градина

Може ли раздялата с мама да мине без сълзи

Венсан Касел. Снимка: Instagram

Новини

Венсан Касел разкри връзката си с бразилски модел

Младата красавица много прилича на бившата му жена - Тина Кунаки

Дете яде сладолед. Снимка: Getty

Здраве

13 продукта, подходящи при болки в гърлото

И да, сладоледът е в списъка

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Майка и син обсъждат рисунката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

Изповед на една майка на дете с аутизъм

Общуването с околните и проблемът със социалната изолация (част 2)

Гласът говори много за личността.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво издава тоналността на гласа за личността

Оказва се, че това има много общо и с интимните отношения

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Какво количество е допустимо за бъдещата майка

Майка се държи с ръце за главата. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Как насаждаме чувство за вина в детето

По-добре е само да осъзнае грешката, а ние да му помогнем да стигне до този анализ

Бебе се усмихва на майка си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Бебето има любими занимания

Кои дейности наистина го забавляват