А ти написа ли си?

Как да създадем в детето навик да си научи у дома

Снимка: Shutterstock

Какво е нужно за моето дете, за да се представи добре в училище – точния подкуп под формата на яка технологична джаджа, или спартански режим тип „Ние едно време само на мобилни телефони кълвахме за изкарана шестица!“. Това е въпрос, който много родители си задават.  Отговорността за изрядната подготовка на ученика ви може и да ви докарва до прединфарктно състояние, но как ще се представи той пред черната дъска е абсолютно извън вашия контрол. Същото важи за всеки аспект от живота – от вас се иска да възпитате един добър човек, който не се страхува да преследва щастието си, а дали и как ще го намери, зависи само от него.

Докато са в училище наследниците ви се изправят всяка вечер пред неизбежния въпрос „А ти написа ли си?“. Вместо да вадите тежката артилерия от заплахи и да накарате детето да ви прави напук с още по-голям кеф, бихте могли да му помогнете просто да не забравя да свърши някои основни задачи, които няма да ви карат да се червите на следващата родителска среща.

Moms.com предлага няколко трика за целта.

Създайте стройна организация във времето  

Трябва да наложите някои основни правила във времето за писане на домашно. Например:

- То се пише на едно и също място и по едно и също време всеки ден

- В случай на ниски оценки, ограничете достъпа на детето до мобилни устройства или всичко останало, което го разсейва от изпълнението на задачата

- Не подхващайте каквито и да е допълнителни активности, преди домашното да е написано

- Ограничете дразнителите до минимум – докато детето работи, на заден фон не бива да звучи телевизор, музика, разговори. Това ще помогне на детето са осъзнае, че задачите му са с приоритет. Ако имате близнаци, разделете ги в две помещения, за да не се саботират взаимно

Обособете място  

Аранжирайте уютно кътче, в което детето ви да решава задачи или да се бори с неизбежния въпрос „Какво е искал да каже авторът?“ в поредното си есе. Дефинирането на място за писане на домашно ще помогне на детето да си изгради рутина и то ще знае, че от него се очаква да напусне това пространство след като приключи.

Опознайте възможностите на детето

Ако вашето дете не посяга с ентусиазъм към химикалката и отваря книга, само като част от реквизита но поредното Tik Tok клипче, не страдайте. Много от децата не са родени с потенциал за академични отличници и имат нужда от почивка след часовете. Бъдете търпеливи и му дайте нужното физическо време за релакс, преди да се върне към тетрадките.

Изяснете последствията от пропуска в знанието

Ако детето ви реши  да пропусне домашното, то трябва да бъде подготвено за последствията – успехът му ще падне, а това ще доведе до още по-сериозен гърч и усилия извън класната стая.

Без да внушавате страх задайте въпроса дали детето е наясно до какво ще доведе избора му да играе, вместо да отметне задачите си.  

Намерете практическо приложение

Децата много често се оплакват, че домашното им е скучно. Ако и вашето не прави изключение, дайте му пример как наученото ще му бъде полезно на практика.  

Свържете информацията от дебелите книги с реалния живот, за да покажете колко полезна може да бъде тя извън училище.

Наградете го със забавления

Ако детето ви има нужда от допълнителна мотивация, за да напише домашното си, наградете го със забавления. Припомнете му какъв купон го очаква, когато прибере изрядно помагалата си обратно в чантата и е изпълнило задачите си. Вашето съкровище може да обича да рисува, да реди пъзел, да строи кралства в компютърна игра, или да строи градове от конструктор.

Дайте зелена светлина на въображението му, след като приключи с писането на домашно. Така то винаги ще бъде завършено навреме.

Коментари
Последни видеа