Защо детето трябва да играе шах

Ето 7 важни умения, които дава тази игра

21 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

 

Ще бъдете много изненадани да научите какви умения развива шахът у едно дете.
Как да разберете дали то има склонност и му се отдава тази игра.

„Моят 25-годишен опит показва, че деца с различни способности могат да играят шах. Шахът е уникален с това, че по време на играта ангажира едновременно 2 полукълба на мозъка. Следователно всички деца постигат успех, независимо от начина на мислене“, обяснява Светлана Чередниченко, международен гросмайстор, световен шампион по шах за девойки, която тренира деца повече от 25 години.

Логиците трезво оценяват позицията и планират добре, за да постигнат победа.
Шахът помага на такива деца да развият въображение и творческо мислене, да търсят нестандартни решения на проблемите на дъската.

Креативните деца със силно въображение се учат на стратегическо мислене, целеполагане и планиране.

Стилът на играта може да определи характера на детето. Интровертите играят спокойно, не обичат агресивните движения. Екстровертите играят по-открито и смело.
Така че всеки опитен треньор, след като е гледал игрите на непознат шахматист, може лесно да опише неговия психотип.

7 умения, които шахът дава на детето
 

Развива логиката
Една шахматна игра формира цял свят от усещания, образи, мисли и идеи в главата на шахматиста - това са сложни и разнообразни схеми. До този извод стига френският психолог Алфред Бине през 1894 г., когато провежда анкета сред повече от 60 шахматисти от онова време.
Според него логическото запаметяване преобладава сред играчите, а не механичното, както се предполагаше преди.

Способност да структурира
Наблюдението показа, че играчът оценява позициите на фигурите на дъската като цялостната картина с всички връзки и възможности. Той вижда единната структура на цялата партия. И тази функция след това се пренася от играта в реалния живот като способност на човек да направи структурна оценка на всяка житейска ситуация.

Снимка: Shutterstock

Бърза скорост на мислене и способност за генериране на идеи
Полезността на шаха като учебен предмет е изследвана в Германия още през 1986 г. Оказа се, че целенасоченото и системно обучение в тази игра позволява да се стимулира скоростта на мислене.
Учениците демонстрират умение да дават креативни идеи и по други предмети в училище. Такъв резултат се отчита след редовни уроци по шах в продължение на шест месеца.
Във Венецуела и в САЩ по различно време са анализирани резултатите на ученици от общообразователни институции от една и съща социална среда. Оказало си, че нивото на представяне на шахматистите било много по-високо от това на връстниците им, които не играят шах.
Професор Питър Говергн от университета в Сидни и членът на арменската шахматна федерация Рубен Агузумцян твърдят, че шахът развива творческото мислене и способностите за сравнителен анализ.

Способност за вземане на правилни решения
Пресен пример от моята практика. Едно от момичетата беше доведено от майка си, която като дете също се е занимавала сериозно с шах. Сега тя управлява бизнес и признава, че шахматните умения помагат да се анализира поведението на играчите на пазара и да взема правилните решения.

Развитие на критично мислене и конкурентоспособност
Сега всички деца с ентусиазъм гледат кратки видеоклипове в социалните мрежи, цялата информация наоколо е представена в изключително опростена форма. Само професия, която ги учи да мислят, може да формира силни лични качества, конкурентоспособност в социалния им живот по-късно.
Критичното мислене се задълбочава и детето израства, осъзнавайки всички рискове на наложеното мнение, научава се да поема отговорност.

Снимка: Shutterstock
На каква възраст тренировките може да започнат
Известният гросмайстор Анатолий Карпов започва да играе шах на 5-годишна възраст, след което става трикратен световен шампион.

Но още на тригодишна възраст детето може да бъде научено на основите правила и движение на фигурите. Но това трябва да се прави внимателно.
Ако видите, че детето не изпитва голямо желание, отложете заниманията за известно време.
За повечето хлапета желанието да играят шах се събужда към петата година.
Добре е да не прекалявате с амбициите си.

За деца на възраст 3-5 години заниманията трябва да са 15-20 минути. Важно е в началото да няма претоварване.

За деца на 6-7 години уроците могат да се 30-40 минути, след което увеличаваме обучението до един час.
Шахът е игра, така че децата играят с удоволствие и не забелязват как минава времето.
За да се научат да играят, деца на 3-5 години се нуждаят от 2-4 урока, деца на 6-7 години започват да играят още в първия урок.

Как да изберем треньор по шах
Ролята на първия треньор е много важна. От него зависи дали детето ще обича шаха или не. Идеалният вариант е, когато треньорът има следните умения:

- да намери подход към детето и да изгради отношения на доверие с него;

- да знае как да изгради тренировъчен план за постигане на резултати;

- да има вече обучени ученици, които печелят сериозни турнири.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа