Прецедент: Университетът в Кеймбридж променя правилата си заради момиче с увреждания от Враца

Така 17-годишната Мария Александрова успява да вземе изпита

26 септември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Престижният университет в Кеймбридж промени правилата за полагане на изпит по английски език заради 17-годишната Мария Александрова от Враца, съобщава NOVA.

Момичето, което страда от детска церебрална парализа, стана прецедент в историята на университета.

Мария е трудноподвижна. За нея се грижи майка ѝ. Физическите ѝ увреждания и това, че попада в графата „дете със специални образователни потребности“ обаче не са увредили духа ѝ и желанието за знания.

„Вярвам, че образованието ще ме докара по-далеч в живота от физическите мъки”, споделя Мария. Тя ходи на училище и е отличничка, въпреки че 80% от училищата в родния ѝ град я отхвърлят с аргумента, че не приемат „такива деца”, разказва майката Зорница.

След като разбират, че тя няма умствени, а само физически проблеми, ръководителите на престижния университет решават да променят регламента за провеждане на изпит, за да може Мария да получи сертификат за владеене на английски език на високо ниво. От Кеймбридж увеличат времето за изпита, без да променят неговото съдържание. На момичето е назначен асистент, който да попълва отговорите, които то дава.

Изпитът продължава 8 часа, но Мария успява да го вземе.

Следващата мечта, която Мария иска да реализира, е да замине и да учи продуцентство в чужбина. „Продуцентските и телевизионни продукции ми помагат да избягам от своята тежка реалност. И ме пренасят в друг свят, в който това нещо го няма”, споделя тийнейджърката.

Източник: Мениджър нюз

Коментари
Последни видеа