Първи БГ отбор по синтетична биология на крачка от световно признание

Младите учени търсят пари, за да популяризират проекта си "Говорещи бактерии"

08 октомври 2016 г.

Нашият отбор

Първият наш отбор по синтетична билогия е избран сред 300 екипа от млади учени от цял свят, за да представи страната ни на престижното световно състезание по синтетична биология iGEM.

Можем само да се гордеем с това, но, както винаги, има едно но: българските участници не са успели да съберат цялата сума, нужна за довършване на проучванията си и за организиране на пътуването за финала на състезанието в Бостън, САЩ. С помощта на дарители и кампания за продажба на тениски с логото на отбора, те са си набавили някакви средства, но не достатъчно.

Става въпрос за 15 студенти трети курс, възпитаници на Медицински университет – София, Технически университет – София и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Ръководител на отбора е Борис Киров, преподавател в Техническия университет.

 

Сред младите учени вече има и бебенце

 

Проектът на българския отбор е наречен „Говорещи бактерии“, тъй като изследванията целят да бъдат създадени бактерии, които да се оцветяват в различен цвят, в зависимост от това какво имат нужда в средата, в която се намират. Проектът е концептуален и иновативен, а резултатите от него ще имат широко практическо приложение в различни области и ще отворят нови научни врати в сектора на биотехнологиите.

Финалът на световната научна надпревара на високотехнологични проекти е в края на октомври в Бостън.

„София Тех Парк“ АД и Сдружение за научноизследователска и развойна дейност подкрепя участието на нашите учени в състезанието iGEM, осигурявайки им необходимите инфраструктура и оборудване в лаборатория „БиоИнфоТех“.

Някои от момчетата и момичетата в този отбор може да са следващите гении, които ще направят света ни едно по-добро място, а може и да претърпят провал, ако не намерят допълнително финансиране от 15 000 лева.

Информация за дарителските сметки може да откриете на сайта.

Начини за дарение - чрез PayPal и чрез банкова транзакция: 

Първа инвестиционна банка АД, бул. "Драган Цанков" №37
BIC: FINVBGSF
IBAN - BGN: BG35FINV91501216732479

 

 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа