Протест срещу изучаването на "Декамерон" в VIII клас

Произведението на Бокачо щяло да има деморализиращ ефект сред подрастващите

20 септември 2017 г.

Снимка: Shutterstock

Литературна война в учебните програми - за протестна подписка от страна на учени и родители срещу изучаването на "Декамерон" в осми клас информира NOVA.

Според протестиращите еротичният подтекст в произведението на Джовани Бокачо щял да деморализира подрастващите.

Досега „Декамерон” се изучаваше в десети клас, но новите учебни планове върнаха изучаването на Средновековието и Ренесанса 2 години по-рано.

Това е напълно неуместно, твърдят авторите на подписката с аргумента, че творбата съдържала, меко казано, пикантни сцени. А грубо казано - направо порнографски.

"Ученици в VIII клас, част от които нямат навършени 14 години не мислим, че са подходяща публика за изучаване на това произведение”, заявява председателят на фондация "ТАНГРА ТанНакРа" Петко Колев. „Не можем да слагаме червени звездчки в една книга”, добавя Колев.

Нели Рашева, преподавател в 51-о СОУ „Елисавета Багряна” заявява пред медията, че тази книга е безспорен етап от развитието на европейската мисъл и не е редно да се връщаме към XVI век, когато е била забранена от църквата.

Учителката по литература с над две десетилетия стаж не споделя нито възмущението, нито тревогите от подписката и напомня основния принцип на Ренесанса - да се говори за всичко, но изискано, така, че да не се накърняват добрите нрави.

Авторите на подписката ще се борят докрай "Декамерон" да отпадне от програмата на осмокласниците, добавя сайтът.

Ние от Новите родители споделяме мнението, че чалгата, а също бруталните филми с насилие и порнография, до които подрастващите имат пълен достъп в интернет, са много по-притеснителни с деморализиращия си ефект от изтънчената класика "Декамерон" на Бокачо.

Станислава Петкова

Коментари
Последни видеа