Ученици от 15 училища по изкуствата с изложба в НДК

Националният младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн стартира днес

Снимки: НДК

Човек за едното "браво" живее, а когато има повод, похвалата е особено ценна. Имаме повод да кажем "браво" на участниците в изложбата на 15 училища по изкуствата от цялата страна. В нея ученици от 8 до 12 клас представят свои произведения и с тази експозиция на 5 юни от 18:00 ч. в Арт галерия и Зала 4 в НДК, ще се открие 15-ото издание на Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн.

Ще бъдат представени номинираните и наградените произведения, които са селектирани за изданието на конкурса. Наградите са 48 и ще бъдат присъдени в 16 специалности: живопис, графика, скулптура, художествена керамика, силикатен дизайн, художествена дърворезба и мебел, художествена обработка на метали, художествена тъкан, моден дизайн, рекламна графика/графичен дизайн, илюстрация и оформление на книгата/анимация, детски играчки, иконопис/стенопис, пространствен и промишлен дизайн, сценичен костюм, театрален, кино и телевизионен декор/театрална кукла.

Ученици до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място ще получат едногодишни стипендии. Те имат възможност също така да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.

Конкурсът е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2019 г., приета от Министерски съвет.

Изложбата може да бъде видяна всеки ден от 6-и до 20-и юни в Арт галерия, НДК, от 11:00 ч. до 19:00 ч. Входът за посетители е свободен.

Коментари
Последни видеа