Решено: Учениците ще ходят безплатно на театър

Министерствата на образованието и културата се разбраха

Снимка: Guliver / iStock

За да се засили интересът на децата към изкуството, историята, традициите и българската идентичност, театърът ще е безплатен за учениците от първи до десети клас, а също и за малки деца.

Детските градини и училищата ще организират посещения в държавните културни институти в страната, а те ще разработват и предлагат проекти на образователни програми, спектакли, концерти и други сценични изкуства. Актьори ще представят произведения, които се изучават в момента в училищата - споразумение за това бе подписано вчера от министъра на на образованието и науката Красимир Вълчев и зам. министъра на културата Румен Димитров в Народния театър " Иван Вазов".

В началото на учебната година театрите ще обявяват предстоящите постановки на сайтовете си и ще приемат заявки за посещения от училища и детски градини. За да заведат децата безплатно на театър, училищата ще трябва да кандидатстват по програмата, началото е 10 май. Всяко училище ще може да участва с по един проект на стойност 2500 лева. Обратно - актьорите също ще посещават училищата като представят изучавани в момента произведения.

"Отделените средства са 250 хиляди, но ако има по-голям интерес за кандидатстване, ще можем да дофинансираме или да насочим остатъци от други модули", цитира БНТ министъра на образованието и науката. 

От миналото лято до сега 5000 ученици са се включили в провеждането на учебни часове в музеите, а след театрите ще дойде ред на библиотеките. Предвижда се и програма за посещения на ученици в институтите на Българската академия на науките.

Коментари
Последни видеа