Оставете детето да смята на пръсти

Така то ще се справя по-лесно с математиката

Снимка: Guliver / iStock

И възрастните понякога смятат на пръсти. Това, според учените, е признак на висок интелект. 
А ако детето решава задачи, като брои на пръсти, възприема по-добре. Използването на ръцете е стимул за усвояване и по-лесно справяне с математиката, доказа ново проучване.

Въпреки това не са много родителите, които поощряват подобно поведение. Често те карат децата да смятат на ум, защото се страхуват, че няма да се научат да събират и изваждат.

Австралийски учени доказаха, че възможността да се работи с ръце, познаването и назоваването на пръстите, е пряко свързано с работата на мозъка. И, когато трябва да се реши дадена задача, в мозъка се активизира зона, която отговаря директно за управлението на ръцете.

Учени от университета в Сидни направили експеримент като анализирали работата на мозъка на 39 деца на възраст от 8-13 години. Децата трябвало да решават задачи с умножение. И се оказало, че броенето на пръсти много им помагало. И тези, които използвали пръстите си, решавали задачите както по алгебра, така и по геометрия по-бързо и лесно.
Според учените прости нововъведения в учебния процес, могат да повишат успеха на хлапетата. Като например учителите да разрешат да се смята на пръсти, както едно време в училищата.

Източник: Wall Street Journal

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа