90 безплатни школи по програмиране и дигитални науки отварят врати в 25 града  

Приемът тече до 22 септември в София и до 29 септември в страната

Снимка: Телерик Академия

Безплатната ИТ инициатива за ученици от I до XII клас - Училищна Телерик Академия отваря приема за учебната 2019/2020 година. През октомври тя стартира над 90 школи в 25 града в България, в които близо 2 хиляди ученици от всички възрасти ще могат да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии. А интерактивните обучения, както знаем, развиват логическото мислене и креативността на учениците, техните умения за решаване на проблеми и дигитални компетенции.

Кандидатстването става през сайта на академията и е отворено до 22 септември за София и до 29 септември за останалите градове.  Националната образователна инициатива на Фондация „Телерик Академия“ подготвя учениците от всички класове за дигиталното бъдеще от октомври 2019 г. до юни 2020 г. Обученията ще се провеждат в 25 града в страната, сред които София, Варна, Пловдив, Плевен, Враца, Разград и Габрово, както и за първи път в: Бургас, Смолян, Силистра, Монтана, Панагюрище, Харманли, Първомай, Доспат, Златоград, Рудозем и Абланица.

„Интересът към програмите ни расте с всяка изминала година, и в отговор на търсенето почти ще удвоим градовете, в които имаме присъствие. Увеличаваме броя на школите си с над 40% спрямо 2018 г.", коментира Петър Шарков, ръководител на академията.

От кандидатите не се изискват предварителни познания по програмиране. Учениците в VIII- XII и IV-VII клас могат да избират между школите в цялата страна. Необходимо е да кандидатстват онлайн през септември и да се явят на входен тест. Учениците в I - III клас могат да се обучават в София, като записването ще отвори през октомври и ще бъде достъпно до запълване на свободните места.

Коментари
Последни видеа