Химията – любимата наука на децата

Според Музейко

Коя наука впечатлява децата най-много? Музейко има интересен отговор:

В началото това безспорно бяха науките, свързани с изследванията за космоса. На цял етаж в детския научен център посетителите могат да видят как се прави космическа храна, как работят сателитите, да се почувстват като истински космонавти и да премерят теглото си на Марс. В Планетариума на Музейко - единствен по рода си в София, програмите са специално разработени от млади физици и астрофизици, сред които преподаватели в Софийския университет.

През изминалата година обаче, Космосът отстъпи пред химията по интерес и внимание от страна на малките и по-големи посетители на детския научен център.

“Обясняваме си големия интерес към химията с научната лаборатория, която създадохме заедно DaVinci Learning. Както Космосът си има свой Планетариум, така и химията вече си има своя лаборатория за научни експерименти”, коментира надпреварата между науките Бистра Кирова, директор на Музейко.

За първите две години от неговото откриване той е посетен от над 200 000 деца, родители и учители, а повече от 20 000 ученици от цяла България са участвали в неговите училищни програми заедно със своите преподаватели. Над 15% от всички български училища са го посещавали поне веднъж.

“В Музейко децата учат, докато играят. Това не е нова концепция, но чрез Музейко успяхме да я представим у нас изключително задълбочено и в сериозен мащаб”, казва Весела Герчева, ръководител “Образование”.

На едно място децата могат да се запознаят с всички основни науки и буквално да влязат в тях, благодарение на близо 150 научни игри и изложби. “Невероятно е как този интерактивен метод на работа с децата, т.е. метод не само на обяснението, но и на физическото и интелектуално взаимодействие, позволява на техните родители и преподаватели да видят по нов начин способностите им. Защото способностите на децата са безкрайни, нашата задача е просто да ги отключим.”

За своя втори рожден ден Музейко лансира My Muzeiko: уеб портал, чрез който посетителите на детския научен център удължават своето преживяване и извън него. С My Muzeiko за първи път у нас Музейко прави крачка към истинско персонализиране на изживяното и наученото в едно музейно пространство.

Платформата My Muzeiko дава достъп до повече научнопопулярна информация именно в научните области, към които самите посетители проявяват интерес по време на образователното си преживяване в Музейко. Чрез новия уеб портал всеки малък и голям изследовател разширява познанията си по темите, които го вълнуват.

Коментари
Последни видеа