Министърът на образованието: Недостигът на учители е сериозен

Кризата ще се задълбочава през следващите десет години, според министър Вълчев

Снимка от сайта на МОН

"Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще се задълбочава през следващите десет години". Това каза пред журналисти в Поморие днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и добави, че всяка година се пенсионират между 4000 и 4500 учители, и една част продължават да работят в системата след пенсионна възраст, съобщава Nova, като цитира БТА.

"За да се овладее кризата в системата, ежегодно трябва да постъпват два пъти повече учители. От друга страна възрастовата структура е такава, че младите хора, които постъпват на пазара на труда, са едва две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст, т.е. ние имаме недостиг", обясни министърът. Той заяви, че системата на образованието е изправена пред предизвикателството да осигури достатъчно падагогически специалисти.

Вълчев поясни, че тази година не се наблюдава криза в образованието, тъй като увеличението на възнагражденията давало резултат. Наблюдавала се тенденция, че педагози, напуснали веднъж системата, се връщали отново.
Традиционно, според министъра, има недостиг на учители по специалностите информационни технологии и английски език. Най-острър е недостигът на преподаватели по математика, физика, химия, учители по професионална подготовка, природо-математическите науки. "Важно е не само да обезпечим количествения недостиг, но и да мотивираме по-добрите ученици да се включат в педагогическата професия. В инженерните направления също сме предвидели стипендии. Имаме голяма нужда от педагози и инженерни специалисти, подчерта министърът. За да се стимулират все повече студенти да учат педагогически специалности, ще се въведат и допълнителни стипендии", подчерта Вълчев. 

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.