Новите деца и тийнейджъри пишат по-малко и четат повече

Ново изследване го доказва

Снимка: Guliver / iStock

Вече не е нужно децата да умеят да пишат... Ново изследване показва, че почти 80% от учениците и студентите не използват навика за писане извън учебните заведения. Те пишат по-малко и четат повече.

Именно за това говорят резултатите от шестото ежегодно изследване, проведено от независимата британска организация National Literacy Trust (тя се занимава с насърчаване на литературата), пише letidor.ru.

В проучването са участвали 32 569 ученици и студенти до 18 години и 79,3% от тях признали, че уменията за писане са им напълно ненужни във всекидневния живот извън пределите на училищата и университетите. При това 48,1% от попитаните момичета и млади жени казали, че изобщо не обичат да пишат. Сред момчетата и младежите тези, на които процесът на писане върху хартия е неприятен, се оказва цели 63,2.

Авторите на изследването бият тревога: учените са уверени, че навикът да се пише е важен за хармоничното развитие и по-доброто възприемане на информацията. Защото е факт: 50,3% от учениците, които обичат да пишат и правят това редовно, се развиват много по-успешно.

Впрочем, ново изследване разкрива и една положителна тенденция: рязко е нараснал броят на учениците, които четат всекидневно. През 2010 г. само 29,1% от децата и подрастващите, участвали в проучването са намирали време за четене, а през 2015 г. техният процент е вече 43.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа