Училища на бъдещето

През погледа на млади български архитекти

Конкурсен проект на Тереза Жекова - Университет по архитектура, строителство и геодезия, София.

Ученици, студенти и млади професионалисти развихриха фантазията си на тема „Училища на бъдещето”.

Фокусът на конкурса, част от „Академия ГРАДЪТ“, е върху належащата нужда за подобряване на образователната среда в българските учебни заведения, която в голяма част от случаите не отговаря на потребностите на подрастващите, съобщава Мениджър нюз.

В конкурса се включиха ученици, студенти и млади професионалисти в сферата на архитектурата, интериорния дизайн и техническите науки, като представиха свои идейни проекти за модернизация на учебната среда в реални български училища  ̶  предмет на програмата на Фондация „Америка за България”, носеща и името на конкурса.

В него участват 27 проекта на студенти и завършили възпитаници на наши и чуждестранни университети, както и ученици от СГСАГ „Христо Ботев” - София и МГ „Д-р Петър Берон” - Варна.

Разработките представят новаторски идеи за различни видове пространства за учене: центрове по природни науки/ математика; центрове за езиково обучение; център по информационни технологии / интерактивно обучение; класни стаи и пространства за начален курс; мултифункционални пространства за прояви, дебати, събирания, извънкласни дейности – кабинети, зали, части от фоайета.

Проект за природо-математически център в 18 СОУ ,,Уилям Гладстон“ с кабинети по математика, биология, химия и физика. 

В състава на журито, което ще оценява проектите, влизат арх. Николай Трайков (Фондация „Америка за България”), арх. Ангел Захариев (А&A Architects), арх. Пламен Братков („Аедес”), арх. Георги Кътов (I/O Architects), арх. Пенка Станчева (PS Architects), арх. Димчо Тилев („Тилев Архитекти), Наталия Митева (Фондация „Америка за България”) и началникът на Регионалния инспекторат по образованието (София)  ̶  Ваня Кастрева.

Инициативата "Академия ГРАДЪТ" се провежда под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Всички проекти-участници в "Училища на бъдещето”, както и тези от другите два конкурса в тазгодишното издание на „Академия ГРАДЪТ“ („Фасади, хармония, цветове“ и „Градът“), ще бъдат представени в целодневна изложба в Sofia Event Center на 20 юли (сряда) от 10.00 до 19.00 ч, като победителите ще бъдат наградени на церемония от 18.00 ч.

Коментари
Последни видеа